Naslovnica Premium

Stepinčeva brata bliskog komunistima 1943. ubili su Nijemci

Mijo Stepinac likvidiran je 27. listopada, a Alojzije Stepinac propovijedao je 31. listopada 1943. Obitelj je o ubojstvu doznala poslije
28. kolovoza 2015. u 18:00 45 komentara 10578 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Iz knjige Jurja Batelje “Blaženi Alojzije Stepinac – svjedok Evanđelja ljubavi”

Bilo je to 31. listopada 1943. u zagrebačkoj katedrali. Tog je dana svijetom odjeknula propovijed zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u kojoj je žestoko i otvoreno osudio progone protiv Hrvata, Srba, Židova, Roma, muslimana, te je napomenuo da je dužnost Crkve braniti osnovna ljudska i narodna prava. Njegova propovijed širila se svijetom, prenosili su je saveznički mediji, širili je partizani u šumi, a ustaše i Nijemci bili su bijesni. Njemačka obavještajna služba slala je tajna izvješća u Berlin, a ustaše su pak planirali odmah za vrijeme propovijedi izvršiti atentat na Stepinca, pa su u zadnji trenutak odustali, ali su ga zato javno napadali i omalovažavali.

Što je rekao u propovijedi

Stepinac je u propovijedi naveo: „Jedni nas optužuju, da nismo pravodobno i da nismo kako bi trebalo ustali protiv zločina, koji su se zbivali u pojedinim krajevima naše domovine. Njima odgovaramo prije svega, da mi nismo niti želimo biti bilo čija politička trublja, koja prilagođuje svoj glas časovitim željama i potrebama pojedinih stranaka ili pojedinaca. Mi smo uvijek naglašavali u javnome životu principe vječnoga zakona Božjega bez obzira radi li se o Hrvatima, Srbima, Židovima, Ciganima, katolicima, muslimanima, pravoslavnima ili bilo kome drugome. Ali mi ne možemo zvati na uzbunu niti fizički bilo koga siliti da te Božje zakone vrši, jer svaki čovjek ima slobodnu volju i svaki će za svoja djela odgovarati prema riječima apostolovim, da će: “svaki svoje breme nositi”!... Odgovorit ćemo konačno i onima, koji nas optužuju, da smo pristaše rasizma, jer kako vidite, Katolička Crkva je u nečijim glavama za sve kriva. Mi smo svoje stanovište prema rasizmu definirali otkad rasizam postoji, a ne možda danas. A to stanovište je kratko i jasno. Katolička Crkva ne pozna rasa koje gospoduju, i rasa koje robuju. Katolička Crkva pozna samo rase i narode kao tvorevine Božje, a ako koga više cijeni, to je onaj, koji ima plemenitije srce a ne jaču pesnicu. Za nju je čovjek jednako Crnac iz centralne Afrike, kao i Europejac. Za nju je kralj u kraljevskoj palači jednako kao i zadnji siromah i Ciganin pod šatorom.“

Mnogi su kasnije zaključili, ali i protiv Stepinca to koristili, da je Stepinčeva žestoka, zacijelo dotad najžešća ratna propovijed protiv ustaškog režima zapravo imala povod u činjenici da su mu Nijemci (ne ustaše, kako se negdje tvrdi) 27. listopada ubili rođenog brata Miju (rođen 1905., dok je Alojzije rođen 1898.).

Radio je za NOP

Tu je priču o Stepinčevu bratu ponovno osvježio episkop slavonski Jovan Ćulibrk progovorivši o Alojziju Stepincu. No što se zapravo dogodilo? Isusovac Vladimir Horvat još je 1996. objavio članak u časopisu „Obnovljeni život“ u kojemu je dokazao da ubojstvo nije bilo povod za takvu žestoku nadbiskupovu propovijed. Naime, Mijo Stepinac bio je blizak Komunističkoj partiji kao i njegova supruga Mica, te je radio za Narodnooslobodilački pokret. Tog dana, 27. listopada 1943., Nijemci su ušli u obiteljsku kuću u Krašiću, brata mu izveli i likvidirali ga. Međutim, obitelj nije odmah znala da je ubijen. Horvat tvrdi da je obitelj tek nakon nekoliko dana pronašla ubijenog Miju te da je tek tada javljeno nadbiskupu u Zagreb da mu je brat ubijen. Da je tome tako, Horvatu je tada to potvrdio tadašnji krašićki župnik Josip Balog na temelju župnih knjiga, a to mu je potvrdio i Mijin sin Boris u Zagrebu.

>> Ugledni srpski povjesničar: Stepinac nije ustaški vikar, nego antikomunist

>> 'Za nas Stepinac nije svetac! Ne razumijem te demonstracije ispred jama kamo su nas bacali'

Ćulibrk: Svi će Srbi morati dobro odvagati svaku riječ o Stepincu

Iako se nakon intervjua episkopa slavonskog Jovana Ćulibrka, koji je objavljen u srbijanskom tjedniku Nedeljnik, očekivala burna reakcija SPC-a, političara..., izostala je. Ćulibrk, koji u SPC-u slovi za jednoga od najboljih poznavatelja holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, poručio je da će svi Srbi morati dobro odvagati svaku riječ, prošlu i buduću, u pogledu Alojzija Stepinca. Rekao je kako je na sudskom procesu Stepinac pokazao hrabrost. Za ulogu katoličkih svećenika u Drugom svjetskom ratu Ćulibrk kaže da se ona svela na srpsko-hrvatske odnose bez uvida i razumijevanja njegova općeg okvira.

Episkop Ćulibrk rođen je u Zenici 1965., a u njegovoj biografiji može se pročitati i da je bio rezervist 63. padobranske brigade iz Niša. Dosad je zabilježio i više od 140 padobranskih skokova.

– Ako sam na nešto u životu ponosan, poslije monaškog i svećeničkog čina, to je crvena padobranska beretka – rekao je svojedobno za medije Ćulibrk koji je 1991. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu južnoslavenske jezike i književnost. (Branimir Bradarić)

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • AnteizmalogZGa:

    Ne mogu komentirati nešto samo na temelju naslova. Večernjaku je izgleda u interesu da progura neko kukavičje jaje pod "istinu o Stepincu" više nego objektivno pisanje. Inače nakon skoro cijelog stoljeća, iz naslova se može pročitati kako je kardinal Stepinac ... prikaži još!ac (preko svoje obitelji) bio prokomunistički orijentiran....Ma dajte...najte!!!

  • Crusader1:

    Uobicajene lovacke price za tupav nepismen gladan narod. Klasika.zna se

  • Crusader1:

    Uobicajene lovacke price za tupav nepismen pokraden gladan narod