Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJ PLENKOVIĆ:

'Svaki novi dan ove Vlade jedan je dan manje razvoja za Hrvatsku'

Andrej Plenković i Ivana Maletić
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
09.05.2014.
u 22:20

Ivana Maletić drži da Hrvatska, s obzirom na teške gospodarske prilike, više ne može čekati

- HDZ s svojim koalicijskim partnerima u ove izbore ulazi s puno samopouzdanja, puno ambicije i spremna da ostvari još jednu pobjedu na Europskim izborima. Prošle godine osvojili smo šest mandata, očekujemo isti takav rezultat ove godine. U izbore idemo ojačani s dodatnom koalicijskom partnerskom strankom, a to je HSS. Po prvi puta od neovisne Hrvatske na ove izbore idemo na baštini Starčevića, Radića i prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, na platformi političke obitelji Europske pučke stranke. Imamo program iz faze u kojoj je Europa bila u krizi, preko reformi do rasta i zapošljavanja. Očekujemo tri pobjede, Jean Claude Juncker, predsjednik Komisije, naša lista najviše glasova i HDZ kao pojedinačna stranka, stožerna stranka desnog centra s najviše individualnih mandata u idućih pet godina u Europskom parlamentu – kazao je večeras u Rijeci Andrej Plenković, gdje je održan stranački predizborni skup čiji je domaćin bila Županijska organizacija HDZ-a Primorsko-goranske županije. Plenković, nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera za izbore članova Europskog parlamenta dodaje kako će ovi izbori biti prekretnički.

- Kukuriku koalicija prokockala je povjerenje koje je dobila u jesen 2011., niz afera, nesnalaženje u europskim poslovima, problemi unutar koalicije, vrijeme je da im hrvatski birači kažu – hvala vam. Ovi će izbori biti naša pobjeda i uvod u sljedeće pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima – kazao je Plenković. Na pitanje hoće li inzistirati na prijevremenim izborima Plenković je rekao kako je to najavio i predsjednik stranke Karamarko.

- HDZ smatra da je sazrela situacija u Hrvatskoj da se ide na prijevremene izbore. Rekao je da bi bilo svrsishodno da da to bude u vrijeme kada budu predsjednički izbori, da budemo racionalni. Lani je  Kukuriku koalicija nepotrebno odvojila europske i lokalne izbore, izgubila je jedne i druge, potrošila je 85 milijuna kuna, nije čudo da smo zemlja u proračunskom deficitu. Pema tome, ići skupa s tim izborima bilo bi jako mudro i dobro za Hrvatsku, svaki novi dan ove Vlade je jedan dan manje razvoja z Hrvatsku – poručio je Plenković.

HDZ-ova europska parlamentarka Ivana Maletić drži da Hrvatska, s obzirom na teške gospodarske prilike, više ne može čekati.

- Za gospodarstvo je jako bitno što prije imati stabilnu Vladu koja ima jasne ciljeve i aktivnosti kako postići te  ciljeve. Stabilnost je jako bitna i zbog povjerenja i međunarodnih financijskih institucija i rejting agencija, jer povjerenje zbog nestabilnosti i nesigurnosti svaki dan pada, to plaćamo, kamate  rastu, poduzetnici ne mogu ulagati, investitori nas zaobilaze. Vlada jednostavno preko noći mijenja odluke – kazala je Maletić prenoseći iskustva poduzetnika. Ova nestabilnost nas vodi u kontinuirani pad, dodala je Maletić. Komentirala je i istupe ministra Grčića zaduženog za EU fondove. Naime, Hrvatska nije iskoristila sve potencijale koje je imala u prvoj godini članstva.

- Apsolutno ništa iz EU fondova nije iskorišteno. Još iz IPA-e, iz  sredstava koja smo imali prije nego što smo postali država članica 268 milijuna eura nije ugovoreno, 455 milijuna eura nije isplaćeno, a da ne govorimo onda o 450 milijuna eura iz  2013., nove milijarde iz 2014. godine. Ništa se ne ugovara, oni jednostavno nepotrebno gube vrijeme, umjesto da su uložili u pripremu projekata i sada imali projekte u implementaciji i provedbi. Zbrajaju koliko su dobili  predujmova, a ti predujmovi su ustvari novac koji je trebao sjesti još prošlu godinu, 150 milijuna eura za 2013. godinu, ispregovaranog predujma od 30 posto, dobili su za Schengen 80 milijuna eura, 93 milijuna eura iz poljoprivredne politike, ali ne ono što ide za projekte, nego što se plaća po hektaru obradive površine, to oni računaju kao primljeni novac, ali to nije novac za projekte, to su predujmovi za koje oni nisu prstom pomaknuli. Ono što se dogodilo, mi smo kao država članica 2013. uplatili milijardu i 800 milijuna kuna, u 2014. u četiri mjeseca milijardu i 600 milijuna kuna, a dobili samo predujmove, projekata uopće još nema. To je ono najlošije, trebali smo imati tri puta više projekata koji vuku preko deset milijardi kuna, da smo imali te investicije, gospodarski rasi bi danas u Hrvatskoj bio minimalno dva posto, a mi smo u padu minus 0,6 – zaključila je Maletić.

Komentara 45

Avatar darkkati
darkkati
22:45 09.05.2014.

Plenković je mlađi školovani perspektivni kadar

SE
sestrićna
22:39 09.05.2014.

plenković bi mogao biti veliki političar..

Avatar zabadalo5
zabadalo5
22:45 09.05.2014.

Gospodin! Mudro i pametno za Hrvatsku bilo bi da Vlada smjesta ode. Svaka riječ na mjestu! Nakon postignutih rezultata u Vašem dosadašnjem radu u EU parlamentu, Vaša pobjeda na izborima nije upitna! Dokazali se da znate i možete i samo tako nastavite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije