Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#OSTAJEMDOMA

Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore

Veterinari klinike Zamba
06.04.2020.
u 08:00

Stručnjaci Zambe veterine pokrivaju medicinu pasa i mačaka, egzotičnih životinja, konja i svih gospodarskih životinja poput krava, svinja, ovaca, koza i peradi

Imate kućnog ljubimca i počeo je kašljati? Ne znate što učiniti jer zbog preporuka mjerodavnih službi zbog epidemije koronavirusa ne izlazite iz kuće kako bi sačuvali svoje zdravlje, ali i onih vama najbližih. Veterinari klinike Zamba odgovorit će na vaša pitanja o životinjama, a sve što vi trebate napraviti jest ispuniti obrazac koji se nalazi na kraju članka, a mi ćemo svaki dan odabrati njih pet koje ćemo proslijediti veterinarima. Oni će svoje odgovore i savjete snimiti, a taj video s odgovorima veterinara moći ćete pogledati u Večernjakovom rubrici na webu odnosno na www.vecernji.hr/ostajem-doma.

Vets4science je najbrže rastuće veterinarsko poduzeće u Sloveniji koje sa svojim razvojnim aktivnostima unaprijeđuje kliničnu veterinu koja brine o zdravlju životinja. Poslovni su put započeli 2017. U dvije godine ustanovili su kliniku Zamba, razvili i registrirali komplet djelatnosti s područja embriotransfera. Trenutačno imaju devet zaposlenih. Ekipu čine entuzijastični ljubitelji životinja i svatko se bavi svojim područjem. Pokrivaju medicinu pasa i mačaka, egzotičnih životinja, konja, ali i gospodarskih životinja poput krava, svinja, koza, ovaca i peradi.

Predlani su dobili nagradu za jedno od najinovativinjih poduzeća u Sloveniji. Razvili su poseban aparat koji omogućava kvalitetno slikanje i analizu bakterijskih agara. S hrvatskim “machine vision“ poduzećem Aether-signum razvijaju sistem za automatsko prepoznavanje bakterija.

Embriotransfer je još jedno njihovo razvojno područje jer su jedini privatnici u Sloveniji s dozvolom da se time bave. Lani su dobili i nagradu za sudjelovanje u programu razvoja slovenskih sela.

Tko su stručnjaci?

Aleksandar Plavšić dr.vet.med.

Aleksandar je veterinar rodom iz Svete Nedelje. Poslije završene škole za medicinske sestre Vrapče, upisao je Veterinarski fakultet u Ljubljani i već na fakultetu često tražio nova znanja po svijetu, pa je tako boravio u Engleskoj, Španjolskoj, Južnoafričkoj Republici... Poslije fakulteta ljubav je pronašao u medicini goveda i odmah počeo nadgrađivati svoje znanje na području reprodukcije. U Austriji na Bessamungstation Ostereich pod mentorstvom mag. Franza Viebocka usvojio je tehnike embriotransfera i nakon toga je bio u Argentini gdje je imao prilike surađivati s vodećim znanstvenikom na tom području Danielom F. Salomoneom. U slobodno vrijeme gnjavi susjede i zajedno sa svoje dvoje djece pleše i pjeva na Hladno Pivo (Buba Švabe je favorit😊). Sa svojom partnericom uživa plesati i odlaziti na obiteljske izlete.

Urška Kovče vet.teh.

U ambulanti uvijek s veseljem priskoči upomoć kod pregleda vaše životinje. Brine se za sve ljubimce koji ostanu hospitalizirane u Zambi. Životinje u njenoj skrbi se uvijek osjećaju voljene i zbrinute su na najvišem mogućem nivou. Članica je društva veterinarskih tehničara Slovenije i redovito nadgrađuje svoje znanje.

Poslije svakog radnog dana i vikendom biciklom odlazi u prirodu. Zovu je modrica, kraljica padova. Profesionalno u enduru nije dugo izdržala jer je koljena morala umiroviti, ali jednostavno se ne može oduprijeti sunčanom vremenu i adrenalinskim spustevima po brdima. Downhill biciklizam, je uz veterinu, njena najveća strast.

Matej Slana dr.vet.med.

Dolazi iz djela Slovenije koji je jako bogat kasaškom povješću, a i sam je odrastao s konjima. Već od malih nogu bio je zaljubljen u konje zbog čega se i odlučio za studij veterine. Zapsolio se u domaćem kraju, ali je htio skupiti više iskustva pa je zbog toga odlučio otići svake godine na praksu u svijetsku konjičku velesilu, Švedsku. Tamo je radio s dr. Uweom Bublitzom, gdje su se fokusirali na ortopediju kod toplokrvnih konja, od dijagnostike pa do artroskopskih operacija.

Matej se posvećuje konjima i malim životinjama. Kako je odrastao s konjima, cijela obitelj sa srcem živi i bavi se utrkama kasačkih konja. Zato se danas usredotočuje na sportsku ortopediju, internu medicinu i mekanu kirurgija kod konja. Par godina kasnije put ga je doveo do svijetsko znanog trenera kasača Björna Goopa. U Zambi pokriva područje kopitara. Kao i preostala ekipa rasplesanih Zambovca i on slobodno vrijeme provodi plesanjem swinga i salse i svima nam puni tihe prostore s veselom pjesmom.

Teja Rosa dr. vet. med.

Teja je veterinarka iz primorja koja živi u Ljubljani. Najviše uživa u radu s egzotičnim životinjama. Svoje znanje je dopunila na fakultetu u Parizu, gdje je radila pod mentorstvom Charlyja Pignona, jednog od vodećih veterinara na području medicine egzotičnih životinja.U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i pisanjem (izdala je dva romana i trenutno piše treći), ali i plesom. Doma joj društvo rade dva degua, orhideje i drveće.

Katja Lužar vet.pom.

Od malih nogu joj dane ispunjuju različite vrste životinja koje su joj dale dragocjena iskustva u brizi za pse, mačke, male sisavce i konje. Danas joj najveći izazvoz predstavljaju psi i zbog toga se najviše educira za njihovu prehranu, zdravstvenu skrb, psihologiju i uzorke ponašanja psa.
Najviše voli biti u društvu svojih pasa, planinariti i družiti se u prirodi. Njezini psi (Maui & Dusty) su istrenirani spasilački psi za traženje izgubljenih osoba.

Nejc Arlič dr.vet.med.

Nejc je mlad i perspektivan veterinar koji je odrastao na farmi u društvu različitih životinja (krava, konja, koza, svinja, pasa, mačak pa čak i kojeg štakora). One su se pobrinule, da svoj potencial iskoristi i motivirale ga da upiše veterinu. Završio je studij veterine uz obiteljsku farmu s približno 150 životinja. Nije bilo sunčanog dana kada poslije predavanja ne bi sjeo u auto i odjurio na traktor upomoć svojoj obitelji. Profesionalno se danas brine za zdravlje gospodarskih životinja i zato ga najviše vidimo na farmama. Svoje znanje je nadgradio na ultrazvučnim seminarima koje vodi dr.Giovanni Gnemmi. U slobodno vrijeme voli posjetiti slovenske vrhove.

Sara Lolić dr.vet.med.

Od malih nogu, Sarin životni put slijedio je topot kopita. Odmah nakon završenog Veterinarskog fakulteta u Ljubljani, odletjela je u Irsku na kliniku za konje „Angelesey Lodge. Tamo se upoznala sa svijetom galopera i intenzivne skrbi za novorođenu ždrebad, te zaljubila u internu medicinu. Znanje je nastavila na klinici za konje „De Morette“ u Belgiji gdje je dobila znanja iz anesteziologije, interne medicine, ortopedije, kirurgije, stomatologije, intenzivne skrbi i najviše od svega timskog rada. Nakon te poučne i uzbudljive dvije godine vratila se u Sloveniju, gdje je nastavila rad s konjima na terenu i posebno se posvetila stomatologiji. Nedavno se vratila u rodnu Istru gdje pomaže kopitarima na terenu, a povremeno se među pacijentima nađu i kozice, ovčice te boškarini. Sara neprestano radi na usavršavanju, obožava čitati stručne članke i odlaziti u inozemstvo na klinike i stjecati nova znanja i tehnike rada. U slobodno je vrijeme pokrenula i web portal o konjima www.konji.hr, kako bi na hrvatskom jeziku pružila osnovne informacije o skrbi za kopitare.

Polona Padežnik dr.vet.med.

U Zambinoj ambulanti za male životinje radi i Polona koja svoju pozornost najviše daje internoj medicini i kardiologiji. Po završenom studiju znanje je nadogradila u Irskoj (Lissenhall Veterinary Hospital) i završila dva seminara kardiologije ESAVS kardio I i II. Polona kaže da je postala veterinarka jer je još kao dijete radila na domaćoj farmi gdje su uzgajali bikove, konje i svinje. Tako je srcem uvijek sa životinjama, na poslu ili kod kuće.

Zora Kučuković, dr.vet,med.

Jedna je od osnivača ZAMBA veterine. Već u najranijem djetinjstvu znala je, koji poziv je njezin životni odabir, pa je nakon završene gimnazije u Celju, upisala studij veterine u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta, neko je vrijeme radila u farmaceutskoj industriji na području marketinga, a zatim je počela raditi u veterini i to isključivo s kućnim ljubimcima. Srž njezinog interesa je interna veterinarska medicina, pojaviše urologija, te se na tim područjima konstantno stručno usavršava.
Slobodno vrijeme posvećuje obitelji, s kojom rado odlazi u prirodu, te brojnim kućnim ljubimcima.

Svi čitatelji koji trebaju online savjet iskusnih veterinara, a nisu među pet izabranih, mogu se javiti na mail:

konzultacije@zamba.si

Sadržaj nastao u suradnji s Zamba veterinom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije