Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljiv dan

Oborena tri svjetska rekorda u plivanju, Phelps osvojio 19. olimpijsko zlato

Michael Phelps
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
08.08.2016.
u 09:50

Dvostruka svjetska prvakinja na 100 metara leptir, Sarah Sjostrom (22) "ispuhala" je frustracije zbog četvrtog mjesta iz Londona otprije četiri godine zlatom i svjetskim rekordom u Riju.

Drugi dan plivačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru donio je tri nova svjetska rekorda, njih su otplivali Britanac Adam Peaty na 100 metara prsno, Šveđanka Sarah Sjostrom na 100 metara leptir i Amerikanka Katie Ledecky na 400 metara slobodno, dok je najtrofejniji olimpijac svih vremena, Amerikanac Michale Phelps kao član štafete na 4x100 metara slobodno stigao do svog 19. zlata.

Adam Peaty (21) nastavio je u Riju dokazivati kako je morao biti članom britanske reprezentacije i prije četiri godine u Londonu, nakon što je u subotnjim kvalifikacijama plivao 57.55, a u polufinalu 57.62 sekunde, u finalu je ostvario senzacionalni rezultat od 57.13 sekundi na 100 metara prsno što je bilo apsolutno nedohvatljivo za sve ostale. Branitelj naslova iz Londona, Južnoafrikanac Cameron van der Burgh je stigao do srebra sa 58.69, dok je broncu osvojio Amerikanac Cody Miller sa 58.87.

Dvostruka svjetska prvakinja na 100 metara leptir, Sarah Sjostrom (22) "ispuhala" je frustracije zbog četvrtog mjesta iz Londona otprije četiri godine zlatom i svjetskim rekordom u Riju. Ona je u finalu plivala 55.48 sekundi čime je za 16 stotinki popravila vlastiti svjetski rekord s prošlogodišnjeg SP-a u Kazanu. Do srebra je stigla tek 16-godišnja Kanađanka Penelope Oleksiak sa 56.46, dok je broncu uhvatila braniteljica naslova iz Londona i povratnica u bazene nakon poroda, 28-godišnja Amerikanka Dana Vollmer sa 56.63.    

Ledecky (19) je u Riju potvrdila kako je trenutačno klasa za sebe kada je u pitanju plivanje na duge pruge u bazenima. Ona je do svog prvog olimpijskog zlata stigla sa sjajnim vremenom od 3:56.46 minuta, što je za čak 1.91 sekundu brže od njezina dosadašnjeg rekorda kojega je postavila prije dvije godine u Australiji.

Drugo mjesto s gotovo pet sekundi zaostatka za Ledecky osvojila je Britanka Jazmin Carlin (4:01.23), a do bronce je stigla još jedna Amerikanka Leah Smith (4:01.92).

Michael Phelps po prvi je put uskočio u bazen u Riju kao druga izmjena u štafetnoj utrci na 4x100 metara slobodno, te je doveo svoju momčad u vodstvo koje je zadržala do kraja. Uz njega, u zlatnoj američkoj štafeti su još nastupili Caeleb Dressel, Ryan Held i Nathan Adrian. Amerikanci su ciljem prošli u vremenu 3:09.92 minuta, 61 stotinku ispred srebrnih Francuza Mehdyja Metelle, Fabiena Gilota, Florenta Manaudoua i Jeremyja Straviusa, te 1.45 sekundi ispred brončanih Australaca Jamesa Robertsa, Kylea Chalmersa, Jamesa Magnussena i Camerona McEvoyja.

Komentara 3

DH
dalibor.hren
06:44 09.08.2016.

"Sigurno" nije dopingiran!!!

Avatar nekakav
nekakav
11:54 08.08.2016.

ništ ne pišete u rzusima. aha, nema ih. lijepo su se riješili konkurencije iz rusije. na temelju 'istrage' koja nije za ništa pitala optužene. većeg jednoumlja već dugo nismo vijdeli. optužili i osudili bez ikakvih dokaza. ah, pa bilo suilo su dokazi za sadamovo oružje u iraku, ne... nitko ga nije vidio. i neće. pa je irak razoren. u ukrajini su ruski vojnici. nitko ih nije vidio. oni jesu problem. al amerićčki vojnici u ukrajini nisu. a svi ih vide. ajd, zapadna propaganda. cijele olimpijske igre su u zadnjih 20 godina upropaštavane i sad su došli do kraja. tko ima najjaču farmaceutsku industriju na svijetu? to nisu rusi. to su amerikanci i kanađani. pola cjelokupnog svjetskog prometa lijekova je u americi. točka. ne treba više ni riječi trošiti. da, phelps će osvojiti 60 medalja, radi njega je izmišljeno novih 10 disciplina, a raspored im je taman njemu prilagođen. a inače bi na olimpijadi trebali nastupati amateri, a ne profići. za profiće postoje svjetska prvenstva. a to je već neka druga priča. da, ajmo brojat medalje, to puno govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije