Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKA SLUŽBA Ceste Sisak održavaju 1400 km državnih, županijskih i lokalnih cesta

Mokro posipanje pomaže na -20 i uštedi 45 posto

14.01.2009.
u 17:06

Najprije nekoliko izrazito hladnih dana pa snijeg, a jučer još i poledica, istinski su ispit za zimske službe. Za sada, sudeći prema reagiranju vozača, policije i drugih mjerodavnih ustanova, u Sisačko-moslavačkoj županiji stanje je zadovoljavajuće.

Mokro posipanje
Zimska služba Cesta Sisak održava čak 1400 kilometara prometnica.

- Prednost u čišćenju ima 400 kilometara državnih cesta i 156 kilometara županijskih cesta. Zahvaljujući dovoljnim količinama agregata i soli, uspijevamo sve ceste održavati prohodnima. Samo danas prije podne u tri smo izlaska potrošili 213,5 tona soli i 258 prostornih metara agregata za posipanje. Kada je noću počelo padati, a kiša se zaledi u dodiru s tlom, sve smo raspoložive vozne jedinice strojeve uputili na posipanje državnih, županijskih i lokalnih cesta prve razine prednosti i većim dijelom druge razine - obrazložio je direktor Cesta Sisak Duško Čaušević.

Zanimljivo je da Ceste Sisak prvi put koriste i novu tehnologiju za zimsko održavanje cesta, koja se dosad primjenjivala samo u Lici. Riječ je o tzv. mokrom posipanju, koje je racionalnije i kvalitetnije od klasičnog postupka. Sol kojom se posipa cesta, vlaži se, i to nakon posipanja, otopinom kalcijeva klorida, a nastala smjesa lijepi se za podlogu, na kojoj djeluje nekoliko dana. Osim što je tim postupkom spriječeno zaleđivanje i do 20 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, njime se uštedi do 45 posto.

- Ovaj je postupak idealan za mostove, nadvožnjake i slične objekte te za posipanje cesta na područjima na kojima se zaleđuju, kao što je, na primjer, cesta kroz Brezovicu. Istina, cesta je skliska, ali leda sigurno nema. Iz uređaja za pripremu otopine kalcijeva klorida tekućinu tankiramo u posebno vozilo, kojim zalijevamo kolnik posipan solju - objašnjava voditelj proizvodnje u Cestama Sisak Marinko Prgomet.

Zaboravljeni novi objekti
I dok je stanje na cestama dobro, iz prometne policije upozoravaju kako se Siščani žale na neočišćene gradske staze, pločnike, raskrižja... Obišli su neka mjesta i uvjerili se da Komunalac kasni s proširivanjem raskrižja i čišćenjem nekih nogostupa. Djelomično opravdanje Komunalcu je što na listama prednosti zaista nema nekih novih objekata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?