Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Akcija „Ne okrećite leđa križobolji“

Ne okrećite leđa križobolji
Foto: PR FOTO
1/4
PR
Autor
PR članak
22.04.2015.
u 11:06

Povodom obilježavanja Svjetskog dana spondiloartritisa 29. travnja, predstavnici neprofitne udruge građana Hrvatska liga protiv reumatizma u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice, koja je inače Referentni centar za spondiloartritise Ministarstva zdravlja RH, najavili su akciju „Ne okrećite leđa križobolji“.

Mr. sc. Frane Grubišić, dr. med., predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma, najavio je početak akcije koja se po prvi put održava u Hrvatskoj, a čiji je cilj podizanje svijesti građana ali i liječnika opće prakse o upalnoj križobolji, njezinim simptomima, posljedicama, ali i pravodobnom načinu liječenja.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med., v.d. predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice, a koji je ujedno i dopredsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma.

Na jedan od najčešćih medicinskih problema odrasle populacije upozorile su i prof. dr. sc. Đurđa Babić Naglić, dr. med., predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora te prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, dr. med., koordinatorica Hrvatskog Nacionalnog odbora Desetljeće kostiju i zglobova 2010-2020.

Svojim dolaskom akciju su podržale i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof. dr. sc. Mirna Šitum i pomoćnica sanacijskog upravitelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, dr. sc. Vesnica Košec, dr. med.

Od 60 do 80% osoba ima bar jednu epizodu križobolje tijekom života, a 15 do 20% odraslih dožive epizodu križobolje tijekom jedne godine. Dijagnoza upalne križobolje često se postavlja sa zakašnjenjem što utječe na tjelesne, emocionalne i socijalne aspekte ljudskog života, a učinci mogu biti doživotni.

Nove mogućnosti dijagnosticiranja i liječenja upalne križobolje/aksijalnog spondiloartritisa potaknule su Hrvatsku ligu protiv reumatizma da s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice pokrene akciju „Ne okrećite leđa križobolji“. Cilj akcije „Ne okrećite leđa križobolji“, koja se provodi pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, je skratiti vrijeme koje je potrebno za postavljanje dijagnoze podižući svijest o upalnoj križobolji, kao ključnom simptomu aksijalnog spondiloartritisa, što raniji pregled subspecijaliste reumatologa pravilno odabranih pacijenata te što ranije liječenje i sprečavanje upale i strukturnih oštećenja i održavanje kvalitete života.

Tijekom 2015. godine provest će se više akcija podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja i liječenja upalne križobolje/aksijalnog spondiloartritisa usmjerenih na opće pučanstvo, ali i na liječnike obiteljske medicine. Više informacija, kao i kratak upitnik o simptomima mogu se pronaći na web-stranici: www.nekrizobolji.hr

Akciju organiziraju: Hrvatska liga protiv reumatizma i Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice’, Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za spondiloartritise.

Akcija se održava: pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Akciju podržavaju: Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatski Nacionalni odbor desetljeća kostiju i zglobova 2010-2020, Udruga Remisija, Hrvatsko reumatološko društvo HLZ-a, Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?