Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je znati!

Znate li što znače simboli s etiketa na odjeći? Mogu vam olakšati pranje!

Shutterstock
04.04.2023.
u 07:00

Jedna obožavateljica mode otkrila je na TikToku da je godinama uništavala svoju odjeću jer nije znala što znače simboli pranja na etiketama

Ako ste ikada gledali u etiketu svoje odjeće, ne znajući što ti simboli znače, sigurno niste jedini. No, budući da je pranje odjeće neophodan dio života, važno je da znate kako točno tretirati svoju odjeću. Svaki predmet koji se pere ima različite upute i treba ih se pridržavati ako želite da odjeća traje, da se ne skuplja i da ostane kao nova, piše Mirror.

Obožavateljica mode Victoria, koja na TikToku objavljuje pod korisničkim imenom @nosliv.co, priznala je da je "godinama uništavala odjeću" ne pridržavajući se uputa jer nije znala što simboli zapravo znače. Video je naslovila: "Jesam li ja jedina koja ovo nije znala?", uz emoji koji označava njezinu ogorčenost. 

Objasnila je da nije imala pojma što znače simboli pranja, ali je to morala shvatiti jer je pokrenula vlastitu modnu marku – i bila je oduševljena. Poduzetnica je zatim prošla kroz simbole, uključujući one koji izgledaju kao košara za pranje s vodom, križić koji znači da ne treba prati, druge koji pokazuju maksimalnu temperaturu i one koji pokazuje ruku u košari, što označava ručno pranje.

Zatim je došla do kružnih simbola i objasnila njihovo značenje. Običan krug znači da treba profesionalno čišćenje, krug s križićem znači da se ne čisti, a P i F u krugu također znače profesionalno čišćenje. Trokutići su simboli za izbjeljivanje, a ako piše CL, možete ga izbijeliti klorom. Trokut s dijagonalnim linijama poprečno znači izbjeljivač bez kroma, a ako je trokut s križem preko njega, to znači da ne biste trebali izbjeljivati ​​dotični odjevni predmet. Zatim je došla do simbola glačala. Ako se na glačalu nalaze točkice, one označavaju najveću preporučenu temperaturu glačanja. Ako je samo jedna točkica, to označava temperaturu glačanja. Dvije točkice znače glačanje na srednjoj temperaturi, a tri na visokoj temperaturi koja se najčešće koristi za glačanje pamuka ili posteljine. A kad je pokazivala na peglu s križem kroz nju, rekla je: "Nemoj glačati ni u kojem slučaju."

@nosliv.co 😅Am I the only one who didn’t know this?? #laundrytok #laundrytips #fashionbrandstartup #sweatproofdress #MadeInTheUK #intuitiveeatingcoach #ConsciousConsumer #SustainableFashion #SupportSmallBusiness #lifehackstiktok ♬ original sound - nosliv - sweat proof dress

Ako uočite simbol kvadrata u kojem se nalazi krug, to je znak da je dopušteno sušenje u sušilici. Kada je takav simbol prekrižen, to znači ne sušiti u sušilici. Ako se na etiketi pojavi simbol kvadrata s polukrugom u gornjem dijelu, to znači da biste trebali rublje objesiti da se osuši.Ako je simbol kvadrata unutar čijeg središta se pojavi horizontalna linija, to znači da prilikom sušenja odjeću morate položiti ravno da se osuši. Ako simbol podsjeća na bombon i prekrižen je, to znači da je zabranjeno iscijediti odjevni predmet. Simbol kvadrata unutar kojega je krug znači da namjestite normalan ciklus. Kada je ispod ovog simbola horizontalna linija, to znači stalni ciklus, a ukoliko su dvije horizontalne linije ispod simbola, to je osjetljivi ciklus.

Zatim je ostavila i zgodnu sliku za one korisnike koji ovo sve ipak nisu zapamtili. Mnogi korisnici oduševili su se njezinim videom, te su joj u komentarima zahvaljivali.  "Uvijek čitam etiketu,ali ovo je zaista korisno", napisao je jedan korisnik ispod videa, dok je druga korisnica dodala: "Hvala što ste podijelili, mislim da sam znala što znače samo četiri od njih.

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje:

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
08:32 04.04.2023.

U današnje vrijeme, kad preko interneta možeš naučiti diferencijalni račun, a svaka informacija je dostupna, mi znamo sve manje i manje. Kruh mi je na polici, ali ne znam kako ga dohvatiti. Nisam imala pojma da mogu koristiti ruke za to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije