Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravilo 'zlatnog reza'

Tko je najslađi ljubimac? Prema istraživanju, najslađa je mačka, dok je najslađi pas - dalmatiner

dalmatiner
pexels.com
23.06.2022.
u 10:30

U ovom su istraživanju isto tako analizirane ključne točke životinjskih njuškica, kao što su uši, oči, jezik i nos, koje su onda 'ubačene' u omjere zlatnog reza, a rezultati su pokazali da su najslađi ljubimci; mačke.

Iako će svaki vlasnik reći da je baš njegov ljubimac najslađi, web stranica moneybeach.co.uk pokušala je otkriti kojeg ljubimca i koju vrsta psa većina ljudi smatra najslađima.

Nevjerojatne sličnosti: Možete li reći koja je na fotografiji majka, a koja je kći?

dalmatiner
1/9

Za to su se poslužili 'zlatni omjerom' ili 'zlatnim rezom', matematičkom metodom koja se koristila i u umjetnosti, a kojom su renesansni arhitekt Vitruvije, a kasnije i Da Vinci, prikazivali 'savršene' proporcije, prvo hramova, a onda i ljudskog tijela. Poznato je da su zlatni rez u svojim djelima koristili Michelangelo i Dali, a u moderno se doba pričalo i o tome čija su lica od poznatih najbliža tom idealu (pa je npr. izračunato da je lice Georgea Clooneyja najbliže zlatnom omjeru - što ga čini najzgodnijim muškarcem na svijetu). 

U ovom su istraživanju isto tako analizirane ključne točke životinjskih njuškica, kao što su uši, oči, jezik i nos, koje su onda 'ubačene' u omjere zlatnog reza, a rezultati su pokazali da su najslađi ljubimci; mačke.

Foto: Shutterstock

Top 5 najslađih kućnih ljubimaca, prema pravilima zlatnog reza

1. Mačka 46,51%
2. Tvor 46,20%
3. Zec 40,30%
4. Hrčak 31,46%
5. Pas 29,64%

I iako je za svakog vlasnika njegov ljubimac najslađi na svijetu, neke su pasmine očito slađe od drugih, a prema istraživanju u kojem je korištena metoda zlatnog reza najslađa je pasmina dalmatiner.

Top 10 najslađih pasmina, prema pravilima zlatnog reza

1. Dalmatiner 67,03%
2. Orski vodeni španijel 66,26%
3. Wire Fox Terijer 65,53%
4. Labrador 64,67%
5. Basset Hound 64,43%
6. Samojed 64,33%
7. Jack Russell 63,86%
8. Rotvajler 63,65%
9. zlatni retriver 62,52%
10. Newfoundland 62,07%

Dva nerazdvojna psića iz skloništa, Peanut i Cashew, su se vjenčali i imali pravu ceremoniju ❤

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije