Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Znate li čemu služi poluga na unutarnjem retrovizoru u automobilu?

Tijekom noćne vožnje mogu vas zaslijepiti svjetla vozila koje dolazi ili vozi iza vas, a tada će vam pomoći poluga na retrovizoru.
28. svibnja 2020. u 13:10 7 komentara 4484 prikaza
Foto: shutterstock

Većina ljudi ne zna sve značajke svog automobila, tako ni za polugu na retrovizoru. Ona služi za dan/noć vožnju, odnosno za to da vozača noću ne bi zaslijepila svjetla koja se nalaze iza njega. Stručnjaci objašnjavaju kako zapravo funkcionira:

“Tijekom noćne vožnje može se dogoditi da vas zaslijepe jaka svjetla vozila koja dolazi ili se vozi iza vas. Na donjem dijelu retrovizora postoji poluga koju povučete ili gurnete te tako pomaknete svoje ogledalo gore ili dolje, kako vam jaka svjetla ne bi smetala. Kada polugu vratite na prvobitni položaj i retrovizor se vraća na identičan položaj”, objašnjavaju na portalu Instruktor vožnje.

Također podsjećaju da se vanjski i unutarnji retrovizori namještaju tek kada je vozačevo sjedalo namješteno najugodnije za vožnju. Napominju i da pripazite da tijekom namještanja retrovizora, pazite da ga ne umrljate prstima kako bi vidljivost bila što bolja. Upravo unutarnji retrovizor najrealnije prikazuje objekte.

“Vanjski lijevi retrovizor prikazuje objekte dalje nego što jesu, dok vanjski desni retrovizor pokazuje objekte još udaljenije, nego što to radi lijevi retrovizor”, napominju na portalu.

Pogledajte koliko Zagrepčani poznaju stare purgerske riječi:

Ida Prester Stručnjaci otkrivaju Roditeljstvo u doba korone: Povratak u novo normalno uz korisne strane novih tehnologija Tko bi rekao Moć sapuna u kamenu: Evo za što ga sve možete iskoristiti Krumpir Jednostavno je Luk i krumpir ne čuvaju se zajedno, a znate li što jabuka ima s tim?
Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • davor5:

    Prvo bi trebalo ljudima objasniti čemu služe žmigavci.

  • jukicam8:

    Novinaru vi ste stvarno svjetski biseri.

  • gggoga:

    Vjerovatno je ovom informacijom iznenađena samo novinarka!!!!!