Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Zanimljive činjenice o pivi koje sigurno niste znali

Pivo vežemo uz druženje s prijateljima, dobru hranu i uživanje. Uglavnom ju ljudi piju jer im je zaista fina, ne zbog alkohola koji sadrži.
20. siječnja 2020. u 07:39 5 komentara 5179 prikaza
piva
Foto: VL

Pivo je poznato i pod sinonimom zlatna tekućina koji opisuje njegovu vrijednost i popularnost među ljubiteljima ovog napitka. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica zbog kojih se pivo danas nalazi visoko na listi omiljenih pića.  

1. Vrste
Ovisno o tvrdoći vode, kvaliteti i vrsti slada, te sirovina i hmelja, primijenjenom tehnološkom postupku dobivanja pivske sladovine, vrsti kvasca, postupku vrenja sladovine, doviranja, dozrijevanja i dorade mladog piva moguće je dobiti hrpu različitih tipova i vrsti piva s tisuću okusa i mirisa. Postoji čak 400 različitih vrsta.

2. Pivo sadrži isključivo prirodne sastojke
Najčešće se sastoji od tri poznata sastojka – vode, ječma, hmelja i kvasca. Većina piva ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. To se ne može reći za mnoga druga pića koja se nalaze na tržištu, što pivo razlikuje od drugih proizvoda koji su bazirani na šećeru te umjetnim aromama.

Par Živjeli! Parovi koji piju alkohol zajedno – ostaju zajedno i sretniji su!

3. Bitna je čaša
Kako bi se izvukao maksimum iz okusa, arome i doživljaja piva potrebno ga je piti u odgovarajućim čašama koje imaju debelo staklo zbog čega su krigle izrazito popularne. Visokokvalitetnom pivu potrebna je što čišća i hladnija čaša kako bi se iz njegovih aroma izvukao maksimum jer isto pivo u različitim čašama ima različit okus. Također, dobro oblikovana pjena u čaši sprječava mjehuriće da ispare te štiti pivo od kisika iz zraka jer on utječe na okus i kvalitetu.

4. Znanost o proizvodnji piva  
Zitologija je naziv za znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića. U SAD-u i Njemačkoj postoje instituti na kojima se izučavaju pivo, njegova povijest, osobitosti kao i mogućnosti unaprjeđenja u proizvodnji.

Znate osjećaj! Može li se umrijeti od mamurluka? Možda je ovo malo pretjerano, ali...

5. Pivo u limenci
Limenke piva su se prvi puta pojavile 1933. godine, a izumljene su u pivovari Krueger u Newarku, New York.

6. Kvarenje
Iako mnogi i dalje misle da se pivo ne može pokvariti, može. Međutim, nikada se ne kvari jer je ostalo otvoreno ili na sobnoj temperaturi, već od previše svjetla.

Jednostavna njega Suha koža nakon pijenja alkohola? Evo kako joj brzo vratiti sjaj!

7. Postotak alkohola
Uglavnom sadrži 4, 5 ili 8 posto alkohola. Najveći postotak ikada imalo je jedno pivo sa čak 67.5% alkohola što je identično kao jaka žestoka pića.

Osim pive, Hrvati vole piti i kavu, a koliko saznajte u videu:

Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • elkabong71:

    Birtijašu novinarski, da nije slučajno u naslovu "Zanimljive činjenice o pivU ( a ne "pivi")? Ipak bi se u novinama trebalo pisati standardnim hrvatskim jezikom.

  • Stric_Jura:

    ali tako se priča u njegovom selu, a tamo su najpametniji...

  • Serežan:

    Zaista tragično da novinar respektabilnih novina napiše "piva" umjesto "pivo". Na svim pivima u Hrvatskoj stoji "pivo". Nadam se da neću dobit žuti karton zbog kritike.