Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispovijest

Za dom iz snova zaradila na nesvakidašnji način - prodala je svoja jajašca!

Shuttershock
11.02.2021.
u 15:30

Jajašca joj se, ispričala je Rachel, vade u privatnoj ginekološkoj klinici koja ima i njen 'dosje' u kojem su navedene neke osnovne fizičke karakteristike poput boje kose i očiju i genetske bolesti

Pravnica Rachel iz Nebraske, SAD, kaže kako je mislila da nikad neće uspjeti uštedjeti dovoljno novca da si kupi kuću kakvu je htjela, no zahvaljujući doniranju svojih jajašaca ova si je 25-godišnjakinja ipak priuštila dom iz snova. O takvoj je donaciji kaže počela razmišljati prije godinu dana, kad joj se bliska prijateljica požalila kako nikako ne može zatrudnjeti - iako njoj nije mogla pomoći, napominje, pomogla je drugim parovima. 

Dvadesetpetogodišnjakinja je tako u godini dana u tri navrata donirala 36 jajašaca, a za svaku je donaciju dobila oko 20 tisuća dolara (130 000 kuna). Budući da u SAD-u postoji zakon koji brani trgovinu tjelesnih izlučevina i dijelova tijela, prodaja jajašaca se i službeno naziva 'donacijom', za koju potencijalni roditelji ženi isplate 'naknadu': za uloženo vrijeme, eventualnu bol i rizik...

- Dirljivo je koliko neki žele biti roditelji, a nevjerojatno je i koliko su novca za to neki spremni izdvojiti - kaže Rachel koju, barem za sada, majčinstvo ne zanima.

Informatičar zaljubljen u jazz bubnjeve: Minimalističkim pristupom glazbi do savršenstva

1/3

Njoj se jajašca, ispričala je, vade neinvazivnim medicinskim postupkom u jednoj privatnoj ginekološkoj klinici koja ima i njen 'dosje' u kojem su navedene neke osnovne fizičke karakteristike poput boje kose i očiju, nasljednih bolesti i slično. Zahvaljujući takvom dosjeu par zna ima li dijete urođene sklonosti za neke bolesti, a može i izabrati donoricu koja fizički liči budućoj majci

- Mislim da je ovo sjajan način da pomognem, pogotovo jer sama o majčinstvu ne razmišljam - kaže Rachel koju su iz klinike prvi put nazvali već par tjedana nakon što im je ostavila svoje podatke.

- Odmah su me spojili s parom koji me odabrao - ispričala je, a već je ta prva donacija bila uspješna: žena kojoj su njena jajašca usađena nakon devet mjeseci postala je mama.

- To je nevjerojatno i imali smo sreće, nije uvijek tako, naravno - Kaže Rachel koja se s tom obitelji čuje redovno.

Foto: Shuttershock

Zbog tako pozitivnog iskustva ona zagovara takozvano 'otvoreno donorstvo', što znači da dijete od početka zna za svoje porijeklo.

U tom odnosu, kaže Rachel, ona nema ulogu nalik na roditeljsku već je više poput bliske obiteljske prijateljice ili 'tete'. Takav odnos ima i s obitelji kojoj se sad sprema donirati jajašca, a čuju se, kaže, skoro svaki dan.

- Imam dečka koji me u ovom podržava i koji zna da vjerojatno nikad neću htjeti vlastitu djecu i obitelj. Ispunjena sam jer mogu drugima pomoći; pogotovo kad vidim koliko im je roditeljstvo važno i da im je to zapravo najveća želja - rekla je.

A budući da postupak vađenja nema značajnih neugodnih nuspojava, jajašca će, kaže Rachel, donirati dok god bude mogla.

- Prije vađenja jajašaca žena mora piti hormonske pilule koje 'resetiraju' menstrualni ciklus i osiguravaju da ovulacija počne u određenom razdoblju - objasnila je za Metro.uk, a nakon toga se, kaže, skupa s parom koji ju je odabrao može samo nadati pozitivnom ishodu.

Pogledajte kao se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije