Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Veliki vodič kroz uzroke, simptome i liječenje sive mrene

Veliki vodič kroz uzroke, simptome i liječenje sive mrene
Foto: Promo
1/3
27.01.2018.
u 07:00

Trenutno u poliklinici Optical Express možete iskoristiti 50% popusta na pregled za otkrivanje i liječenje sive mrene.

Optical Express je poznati centar za lasersku korekciju vida i operaciju sive mrene. Stručnjaci iz poliklinike Optical Express odgovorili su na pitanja o uzrocima, simptomima i načinima liječenja sive mrene ili katarakte.

Što je siva mrena?
Siva mrena ili katarakta
vodeći je uzrok sljepoće u svijetu, a opisuje se kao zamućenje očne leće koja zbog starenja gubi svoju elastičnost i prozirnost. Zbog sivobijele boje naziva se siva mrena.

Kako otkriti sivu mrenu?
Siva mrena uzrokuje postupno pogoršanje vida  pa će uobičajene aktivnosti postajati sve teže – prepoznavanje lica, vožnja, čitanje. Neke osobe navode pojačanu osjetljivost očiju tzv. blještanje tijekom boravka na suncu, predmeti gledanja su zamućeni, a boje nisu više intenzivne već postaju sive i izblijedjele.U većini slučajeva se javlja poslije 50. godine života.

Koji su simptomi sive mrene?
Siva mrena je bezbolna, a oboljeli najčešće dolaze na pregled zbog postupnog gubitak vidne oštrine, kojeg pripisuju promjenama dioptrije, što im znatno otežava svakodnevne aktivnosti poput gledanja televizije, čitanja, vožnje itd.

dr. Mirna Belovari
Foto: Promo
Kada operirati sivu mrenu?
Sivu mrenu treba operirati kada je postavljena dijagnoza i kada slabljenje vida ometa svakodnevne aktivnosti. Prije se savjetovalo da mrena treba „sazrijeti“, međutim, to više nije tako. Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi olakšava samu operaciju, smanjuje broj komplikacija i ubrzava oporavak.

Kako izgleda pregled za otkrivanje sive mrene?
Pregled za otkrivanje sive mrene se sastoji od detaljnih oftalmoloških mjerenja i mišljenja specijaliste oftalmologa: detaljno se mjeri vidna oštrina, očni tlak te se na biomikroskopu analizira prednji i stražnji segment oka. Obrada se upotpunjuje detaljnom analizom na uređajima Wavescan i iDesign za najpreciznija mjerenja dioptrije, uz optičku i ultrazvučnu biometriju kojom dobivamo precizan izračun intraokularne leće koja će se ugraditi u oko nakon uklanjanja zamućene prirodne leće. Oftalmolog nakon pregleda može indicirati još OCT vidnog živca i makule kojim se skenira i analizira očni živac, žuta pjega (centar za vid) te cjelokupna retina kako bi se dobio uvid u stanje oka u cijelosti.

Foto: Promo

Trenutno u poliklinici Optical Express možete iskoristiti 50% popusta na pregled za otkrivanje i liječenje sive mrene. Prijavite se na pregled za operaciju sive mrene - ostavite svoje podatke i poliklinika Optical Express kontaktirat će Vas za slobodan termin i odgovore na sva vaša pitanja.

Liječenje sive mrene - koliko traje operacija sive mrene?
Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški – ultrazvučnom operacijom mrene, tako da se zamućena očna leća zamijeni sintetičkom.

Danas se operacije sive mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno, dakle – pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Operacija je u potpunosti bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji kapljicama, a sam zahvat obično traje 15-30 minuta. Najprije se operira jedno oko, a nakon mjesec dana i drugo oko.

Koliko traje oporavak nakon operacije sive mrene?
Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i vještinama oftalmoloških kirurga  oporavak  nakon operacije katarakte je  brz i bezbolan te se već za nekoliko dana može očekivati povratak pune vidne oštrine. Prvi tjedan nakon operacije  je važno izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru te treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca. Izbjegavanje sportskih aktivnosti preporuča se dva do tri tjedna nakon zahvata ovisno o vrsti sporta.

Pročitajte sva najčešća pitanja i odgovore o operaciji sive mrene te pogledajte sve cijene i mogućnosti plaćanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije