Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujem a štedim

U kupnju pođite bez kreditne kartice i pješice. Zasigurno nećete pretjerati!

shopping
AFP
20.02.2010.
u 09:30

Recesija i korizma nisu ispraznile trgovačke centre vikendom; neoprezni kupci gaze duboko u minuse.

S obzirom na posjećenost naših trgovačkih centara vikendom, čini se da ni recesija ni korizma nisu baš omele šopingholičare. Još se ondje susreće zavidan broj posjetitelja oboružanih vrećicama. Čini se da ne mogu odoljeti zovu šarenih izloga i gaze duboko u minuse te do krajnjih limita na karticama. Primamljivo je sve od opreme za dom, garderobe, kozmetike do “čarobnih” ženskih kapsula u ljekarnama koje su, čini se, nadomjestak za svaku potrebu.

Budete li čitali reklamne letke, prepoznat ćete se u većini simptoma i pokupovati nekoliko nepotrebnih kutijica. Istraživanje među talijanskim potrošačima pokazalo je da dodirivanje predmeta u trgovinama, odjeće koja se pokaže mekana i podatna ili posuđa koje dobro “leži” u ruci potiče na kupnju. Stoga gledaj – ali ne diraj.

Mudro u šoping

Kartica i popis
Odredite koliko ćete potrošiti, tjedno ili mjesečno, i poštujte to. Ne odlazite u kupnju bez popisa. Nasumična kupnja najveća je napast za kućni budžet. Ostavite kreditnu karticu kod kuće i ponesite onoliko novca koliko planirate potrošiti.
Informirajte se
Proučite ponudu iz prospekata. Birajte proizvode koji su na akciji. Ne zaboravite outlet centre u kojima su sniženja najbolja.
Nošenje 
Otiđite u kupnju pješice ili javnim prijevozom. Time štedite na gorivu, a ni kupovati nećete kako ne biste teglili do kuće.
Zadovoljni 
Kupujte samo kad ste zadovoljni. Nezadovoljstvo poslom, obitelji, prepirka s prijateljicama potaknut će vas da se “tješite” kupnjom stvari koje vam nisu nužne.

Racionalno u domu

Popravci 
Zamijenite gumice na slavinama. Kapanjem vode gube se goleme količine koje – plaćate.
Topla voda 
Temperatura vode u bojleru niža jedan stupanj naoko je minimalna ušteda ako je mjerite po danu. No mjesečno i godišnje skupit će se i za dulji boravak na moru.
Žarulje 
Zamijenite postojeće žarulje štedljivima. One jesu skuplje, ali ušteda je osjetna.
Grijanje 
Smanjite temperaturu u stanu za stupanj. Promislite ima li razloga da zagrijavate dom na više od 20 do 21 stupanj?
Glačanje 
Razmislite treba li glačati baš sve. Dobrim slaganjem prije sušenja polovica stvari u ormaru djelovat će uredno.

Uštede na automobilu

Računi 

Provjeravajte račune u kafićima i restoranima. Iznenadit ćete se koliko se puta konobarima “omakne” pogreška.
Rabljeno 
Prije odlaska u kupnju bacite oko na e-bay. Upravo se ondje može pronaći nešto što želite, po znatno nižoj cijeni.
Pješačite
Budete li više pješačili, uštedjet ćete na članarini za fitness-klub. Propješačite li u danu oko 3,5 kilometara umjesto da se vozite, uštedjet ćete u godini oko 1000 kuna.
Automobil 
Razmislite jesu li prijeko potrebna dva automobila u kućanstvu? Dva vozila znače, osim dvostruke potrošnje goriva i dva osiguranja, dva servisa, višestruke troškove održavanja... U godini oko 3000 kuna.

Komentara 5

LU
luena
15:39 20.02.2010.

Stedit gdje god se moze nije nikakva strava...covjek se nemora nicega odricat,ali mora znat kako sa novcem koji ima na raspolaganje... Oni koji su vjecito navikli njihove kartice peglat do kraja,ne zive nista bolje od onih koji stedljivo zive...Naprotiv ,stediseise zive mirnije,i raduju se svakoj ustedjenoj kuni i onom sto kupe za gotovinu,a ne na zaduzivanja...

DU
Deleted user
09:41 20.02.2010.

Ovo je doista bizarno: \"Temperatura vode u bojleru niža jedan stupanj naoko je minimalna ušteda ako je mjerite po danu. No mjesečno i godišnje skupit će se i za dulji boravak na moru.\"???? Tko je to pisao, taj ne zna temeljne zakone fizike odnosno elektrotehnike! Bojler od 80 L ima grijač od 2000 W tipično i recimo da u prosječnom kućanstvu grije 3 h dnevno (npr. potrošač u Dalmaciji gdje nema drugog izvora energije poput plina). Znači da će potrošiti 6 kWh dnevno što je po današnjim cijenama HEP-a negdje blizu 5 kn na dan kad se obračunaju sve te naknade, takse za očitavanja i PDV. 5 kn puta 365 dana u godini daje izračun 1825 kn potrošnje bojlera godišnje, a za te novce jedva da je moguće ljetovati kad bi se potrošač odrekao uključivanja bojlera cijele godine - a kamoli kad bi smanjio temp. tople vode za 1 C. Što reći nego:C´mon!

SI
Sinatra
09:44 20.02.2010.

začavlajte prozore i vrata, ukinite telefonsku i tv pretplatu, plin i grijanje, dajte djecu na skrb djedu i baki, ukinite pretplatu na struju, pijte samo kišnicu i perite se jednom godišnje. Oko ušteđevine postavite minsko polje a jedno oko uvije kržite na supružniku jer mu se ne može vjerovati. Ima toga još, ali sam pukao, pa idam van na kavicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije