Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posebno neke skupine

Treba li zaista izbjegavati jesti kasno navečer? Evo što kažu stručnjaci i istraživanja

Pixabay
10.07.2023.
u 08:00

Studija je potvrdila da nekoliko čimbenika kasnovečernju prehranu čine potencijalno rizičnom za zdravlje, kaže autorica dr. Wendy Bazilian.

Iako se rana večera obično povezuje sa starijim ljudima ili s malom djecom, čini se kako danas sve više ljudi pazi kad će pojesti zadnji obrok u danu i pokušavaju ne jesti nakon 19 sati. Jedan je veliki pokretač tog trenda, kako piše portal Real Simple, bila Covid kriza i promjena radnog vremena restorana kojih je većina tijekom pandemije skratila svoje radno vrijeme, a njihovi su se gosti navikli navečer jesti ranije. Osim toga, u zadnje je vrijeme objavljeno i nekoliko istraživanja koja sugeriraju da bi ranija večera mogla biti zdravija od večeravanja netom prije spavanja, ukazujući pritom uglavnom na činjenicu kako je tijelu teže 'odraditi' probavni proces kada se on preklapa sa spavanjem jer je tada prerada šećera i masti lošija; što posebno štetno može biti za dijabetičare, pretile osobe i kronične zdravstvene bolesnike.

 

 

Ipak, dijetetičari ističu kako večera prije 19 sati nikome ne treba biti pravilo i obaveza jer vrijeme jela ovisi o brojnim čimbenicima koji su manje više izvan naše kontrole; poput radnog vremena, raznih obaveza, vremena tjelovježbe, dječjih aktivnosti, dostupnosti hrane, umoru i još mnogo toga.

Liječnici zato naglašavaju da je dobro večerati ranije - kada i ako je to izvedivo - što posebno korisno može biti za oboljele od dijabetesa tipa 2. To potvrđuje i studija iz 2018. objavljena u časopisu Endocrine Journal koja je pokazala da su dijabetičari tipa 2 koji su jeli kasno navečer imali lošiju kontrolu glikemije, što je potencijalno vodilo do zdravstvenih komplikacija vezanih uz tu bolest. Druga je studija iz 2022. objavljena u Cell Metabolism ukazala pak na vezu između kasnijeg večerašnja i pretilosti, a njen jer zaključak da kasno večeravanje mijenja način na koji tijelo skladišti i razgrađuje mast, naginjući prema njenom većem skladištenju.

Doručak su jeli kasnije, a večeru ranije. Evo što se dogodilo nakon više od dva mjeseca

1/9

 

Isto tako, piše ta studija, kasnovečernje jedenje može sniziti i razinu serumskog leptina, hormona koji pomaže regulirati našu tjelesnu masnoću i smanjiti količinu kalorija sagorjelih tijekom dana. "Ova je studija potvrdila da nekoliko čimbenika i mehanizama kasnovečernju prehranu čine potencijalno rizičnom za zdravlje", piše njena autorica dr. Wendy Bazilian. Druga je studija iz 2020. objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism otkrila pak da su kasne večere kod 20 zdravih odraslih ispitanika uzrokovale noćnu intoleranciju na glukozu i smanjile sposobnost njihovih tijela da koriste masti kao energiju.

- Svejedno, ne postoji univerzalno idealno vrijeme za večeru i mnogo je varijabli koje treba uzeti u obzir kod vremena obroka - rekla je dr. Maya Feller, dijetetičarka iz Brooklyna koja kaže kako je iz svega spomenutog očito da organizam ima koristi od jela prije 19 sati; no i da, uz nastojanje da to ne bude prekasno navečer, svatko treba sam pronaći vrijeme koje mu najbolje odgovara.

 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije