Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Hodate li ljeti bosi? To bi moglo biti zdravo za vas!

Shutterstock
07.07.2023.
u 11:30

Evolucija je usavršila 26 kostiju, 33 zgloba i stotine mišića, tetiva i ligamenata da nas nose bose kroz svijet

Noge su mjesecima bile zatvorene u cipelama i čarapama ili ponekad teškim čizmama, pa je za njih toplije vrijeme lakše doba. Naime, kad dođe ljeto, ljudi vole izuti cipele i osjetiti meku travu ili topli pijesak pod nogama. No, to je zapravo i dobro za vas, pa nije ni čudo da stručnjaci preporučuju da što više hodate bosi, piše Live Science

Evolucija je usavršila 26 kostiju, 33 zgloba i stotine mišića, tetiva i ligamenata da nas nose bose kroz svijet. No, stopala se najprije moraju polako priviknuti na nova opterećenja – ni mišići stopala ne razvijaju se preko noći. Ako želite trčati bosi, trebali biste lagano početi na mekim livadama, na plaži ili na šumskom tlu. Osim toga, početnici bi također trebali raditi redovite vježbe za stopala. Neke od njih su jednostavne vježbe koje se mogu integrirati u svakodnevni život, poput hvatanja predmeta i širenja nožnih prstiju ili kotrljanja teniske loptice tabanom.

VEZANI ČLANCI:

Senzorna povratna informacija kada hodate bosi osigurava da su stopala postavljena kako bi se sile udarca svele na minimum. Tko previše opterećuje pete, hodanjem bosih nogu automatski više aktivira srednje stopalo, čime se smanjuje pritisak na zglobove gležnja, koljena i kuka.

Osim toga, duljina koraka obično je kraća za bosonoge hodače. Povećava se učestalost koraka, što također poboljšava performanse. Ako su nam stopala preslaba i imaju nepravilne mišićne formacije, često radimo pokrete koji mogu dovesti do neravnoteže, neusklađenosti kukova i problema s leđima. Osim toga, hodanje bosih nogu ima i mnoge druge prednosti za zdravlje.

Jačanje mišića stopala: Kada hodate bosi, mišići i ligamenti u stopalima i nogama moraju više raditi kako bi podnijeli težinu tijela. To može pomoći pri jačanju mišića i poboljšanju stabilnosti.

Poboljšanje ravnoteže i koordinacije: Budući da hodanje bosih nogu zahtijeva više pozornosti nego dok hodamo u cipelama, može pomoći pri poboljšanju ravnoteže i koordinacije.

Smanjenje problema sa stopalima: Hodanje bosih nogu može pomoći u smanjenju razvoja problema sa stopalima kao što su kurje oči, žuljevi i gljivične infekcije. Hodanje bosih nogu omogućuje stopalima prozračnost, koža bolje diše, što može smanjiti rizik od neugodnog mirisa stopala.

Poboljšanje cirkulacije: Hodanje bosih nogu može poboljšati cirkulaciju jer mišići u vašim stopalima i nogama moraju više raditi.

Jačanje imunološkog sustava: Pokazalo se da hodanje bosih nogu po travi ili zemlji može pomoći pri jačanju imunološkog sustava. To je zato što tlo sadrži određene mikroorganizme koji mogu stimulirati imunološki sustav. Međutim, važno je napomenuti da hodanje bosih nogu nosi i rizike, posebno u javnim prostorima kao što su parkovi, plaže ili bazeni gdje mogu postojati rizici od ozljeda oštrim predmetima ili zaraze bakterijama. Stoga je preporučljivo biti oprezan i hodati po čistom i sigurnom terenu.

Nokti vam pucaju, listaju se ili ne mogu izrasti? Možda nesvjesno radite neku od ovih pogrešaka!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije