Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Tema ovogodišnjeg praznika raskoš i dekadencije - najslasnija gozba na svijetu

Kostimi  Antonie Sautter
Foto: Atelier Sautter
1/8
26.01.2015.
u 15:05

Svako izdanje karnevala ima svoju temu, a ova je posvećena hrani i izložbi Expo 2015. u Milanu te gastronomiji Veneta. Tri karnevaska vikenda u neodoljivoj kraljici Jadrana. Ne propustite priliku da upoznate grad kada se omta u mrak i kad se iz njega povuku turisti

Nedvojbeno najelegantniji, najpoznatiji, najljepši, ali i najstariji karneval na svijetu – onaj venecijanski i ove godine ima svoju temu. No, karneval u Serenissimi nisu samo promenade maski od kojih zastaje dah (uz sve češće jeftine kopije koje poziraju očekujući plaćanje) već i čitav niz događanja koja su već započela u gradu i okolici, a kulminirat će posljednja tri karnevalska vikenda koji će u laguni okupiti i do milijun posjetitelja. Karneval u laguni, praznik elegancije, dekadencije i vrhunske gastronomije valja doživjeti, a pravo vrijeme za to je upravo prvi karnevalski vikend kada su gužve najmanje. Maske koje ćete susresti daleko su od ironije i izrugivanja, one su kreirane i uređivane tjednima prije nastupa i zasigurno ih nećete vidjeti u izrugivanju i ludom plesu.

Neizostavan dio karnevalskih svečanosti je “Festa delle Marie”, odabir najbolje i najzaslužnije mlade Venecijanke, te “Volo del Angelo” (Let anđela), trenutak kada sa zvonika na Trgu svetog Marka sajlom spuštaju odabranu kraljicu karnevala.

“Marijino slavlje” dan je kada se blagoslivljaju mladi, a za tu priliku 12 djevojaka, sve redom Venecijanke, u mimohodu predstavljaju najljepše i najskromnije nevjeste iz oživljenog povijesnog događaja koji se zbio davne 1039. godine kada su mlade Venecijanke, okićene draguljima patricijskih obitelji, s gozbe kod dužda oteli – gusari s naših obala. Venecijanci su se, pa čak i tadašnji dužd Pietro III Candiano, dali u potjeru, sustigli gusare i izbavili nevjeste.

 Događaj u Serenissimi priprema se cijele godine – Il Balo dell Dodge (Duždev bal) prestižni je umjetnički događaj za koji su ulaznicu rasprodane mjesecima unaprijed. Vanity Fair je ovaj događaj nazvao “najprofinjenijim i jedinstvenim umjetničkim događajem na svijetu”, a ABC televizija svrstala ga je među “deset stvari koje apsolutno valja učiniti u životu”.   Čaroliju bala od 1994. godine, kada je održan prvi, znalački stvara rođena Venecijanka Antonia Sautter, kostimografkinja i stilistica poznata po kostimima kreiranim upravo na modi Serenissime.

 Bal se svake godine održava u palači Pisani Moretta na samom Canalu Grande te okuplja goste iz cijelog svijeta koji dolaze doživjeti čaroliju karnevala koji ih u toj noći vraća u vrijeme Casanove. Antonia Sautter iluzijama izrađenim od slika, boja i zvukova te maskama prikriva lica i najpoznatijih međunarodnih umjetnika koji nastupajući njeguju tradiciju venecijanskoga karnevala u jedinstvenom spoju mjuzikla, baleta, opere i glume. 

am doživljaj izbora kostima za sretnike koji dolaze na Duždev bal jest nezaboravno iskustvo. Atelijer Antonije Sautter ima više od 1200 kostima, još od doba srednjeg vijeka do 20-ih godina prošlog stoljeća, a svaki unikatni komad obilježava nepogrešivi stil kreatorice koja spaja povijest, tradiciju i modu u svakom detalju – maski, šeširima, nakitu, perju, vrpcama, perikama... Kostimografska priča bala naslonjena je na barok i rokoko koji plijeni svojim rafiniranim tkaninama, raskošnim krinolinama, zlatovezom, svilama u bojama... Neki od kostima koji se nose na ovoj prestižnoj zabavi proslavili su se i na filmu, primjerice u francuskoj produkciji biografije Vivaldija, princa Venecije, iz 2006. godine, s Michelom Serraultom u glavnoj ulozi ili slavnog Kubrickova hita “Oči širom zatvorene”...

ŠTO KUPITI, GDJE JESTI:     

Šešir, krinka, krinolina... Ako ste u društvu poznavatelja grada, iskoristite priliku da vas odvedu u neku od ‘sartorija’ (krojačnica) gdje se šivaju kostimi i replike venecijanske barokne odjeće     

Breskve i prosecco....glavni su sastojci koktela Bellini koje je 1934. godine u legendarnom Harry’s baru pio i sam Ernest Hemingway kada bi došetao iz svog venecijanskog doma u hotelu Palazzo Gritti     

Fritelle i pan deI vini... tipične su venecijanske slastice koje valja probati uz neizostavnu jetricu na luku, bakalar i sva jela od lista, ribe koja je najzastupljenija u laguni. Prave su se fritule nekad pekle u fritolerama i to na svinjskoj masti 

SAVJET T PLUS Jednodnevni i dvodnevni izleti -  od 185 do 550 kn (Elisa Tours), 230 kn (Autoturist),  500 do 550 sa Trstom ili Veronom i padovom (Best Travel), od 200 do 490 (Integral), od 200 do 490 ili 845  kn trodnevni (Mondo Travel)      

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije