Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Tanje, deblje, tamne ili svijetle... Evo zašto svi imamo obrve

obrve
Foto: Thinkstock
15.01.2014.
u 08:30

Oblik obrve preusmjerava određenu količinu vlage, a time uzrokuje i značajno poboljšanje vida

Svi ih imamo, s njima se rađamo i s njima umiremo. Žene o njima vode posebnog računa i čupaju ih, uređuju, bojaju...Osim estetskog razloga često se njima služimo kroz mimiku kada nekome želimo nešto reći- ili ne.

Ali zašto ih zapravo imamo?

Znanstvenici vjeruju da nam obrve služe za zadržavanje znoja izvan naših očiju ili kišnih kapi. Oblik obrve preusmjerava određenu količinu vlage, a time uzrokuje i značajno poboljšanje vida, piše How Stuff Work. Preusmjeravanje znoja na taj način je odličan "obrambeni mehanizam" jer bi sol iz znoja iritirala naše oči.

U davnim vremenima ljudi su pokušavali pobjeći od predatora i u tim situacijama lice je bilo puno znoja. Ako bi te slane kapljice ušle u oči, čovjek nije mogao jasno vidjeti i oči bi bile nadražene što bi svakako smanjilo sposobnost za bijeg. Obrve su zaista bile jedan od ključnih faktora za preživljavanje.

Većina znanstvenika sklona je vjerovati da ako ne bismo imali obrve, nešto drugo bi se razvilo kako bismo se mogli nositi sa situacijom. Smatraju da bismo danas, vjerojatno, umjesto trepavica imali jako guste trepavice ili bi se naša lubanja sve više isticala prema van i formirala izbočenja iznad očiju kao zaštitu od znoja ili kiše.

>>Idealna žena? Evo kako je zamišljaju muškarci, a kako žene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije