Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fino

Svjetski je dan sendviča: Evo nekoliko zanimljivosti o mnogima omiljenoj hrani

03.11.2019.
u 07:00

Jeste li znali da se u Petrinji oborio hrvatski rekord u najduljem sendviču?

Prvi sendvič zatražio je engleski lord Sandwich u 18. stoljeću. Kartao je, a kako je bio strastveni kockar nije imao vremena otići na ručak, pa je sluge zatražio da mu između dvije kriške kruha stave meso. Ostalo je, kako se kaže, povijest. Što se Hrvata i sendviča tiče, gotovo 40 posto Hrvata u svaki svoj sendvič stavlja majonezu, a ljubav prema ovom zalogajčiću pokazali smo prije 10 godina u Petrinji. 

Foto: Getty Images

Tamo je 2010. napravljen najdulji sendvič u Hrvatskoj, dugačak 320 metara. Iskoristili su 560 kg posebnog kruha u kojeg je stavljeno 250 kg čajne i jetrene paštete, šunke, zimske salame, kulena i drugih specijaliteta, a za namaz potrošeno desetak kilograma maslaca i 30 kg listova salate. 

Iranci su jednom prilikom pokušali oboriti svjetski rekord postavljen i napraviti najveći sendvič. No prije no što su ga uspjeli izmjeriti, ljudi su počeli jesti. Trebao je biti 1500 m dugačak i imati 1400 kg mesa. Najveći sendvič na svijetu teži 2 467,5 kg, a nastao je u restoranu Wild Woody's Chill and Grill iz Michigana.

Najskuplji sendvič na svijetu je prodan za 28 tisuća dolara - bio je tostiran te se činilo kako se na njemu nalazi Djevica Marija.

U videu pogledajte još nepoznatih činjenica od sendviču:

Ključne riječi

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
09:28 04.11.2019.

kruh sir salama salatai ja ću sada sendvič.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije