Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Svi znamo za zdravstveni učinak meda, ali znate li razlikovati domaći med od umjetnog?

Vrijeme je prehlada, a to znači samo jedno: vrijeme je za čaj s mnogo meda. Ipak, znate li kako prepoznati pravi, domaći med od onoga koji je lažan, odnosno umjetni?
31. listopada 2019. u 07:00 11 komentara 11138 prikaza
Foto: Shutterstock

Na policama trgovina često se može pronaći različiti med. Onaj za koji se tvrdi da je domaći, ali i onaj koji je umjetni, a napravljen je od različitih zaslađivača. Ipak, postoji nekoliko načina kako se najlakše može razlikovati prirodni med od onog kupovnog. 

med | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Zanimljivo Je li stvarno voda s limunovim sokom dobra za mršavljenje?

Prije svega jasan znak da je riječ o prirodnom medu jest ako se med nakon nekog vremena kristalizira. Mnogi ljudi misle kako to nije dobar znak pa često bacaju ovaj med iako ne bi to trebali raditi. 

Drugi je znak cijena meda. Domaći med češće će biti skuplji nego onaj koji nije nastao prirodnim putem. Med koji je umjetan također će imati i nešto drukčiji okus. Moguće je da će biti nešto slađi jer u sebi ima dodatna umjetna sladila. 

Osim toga, postoji i test kojim možete isprobati i otkriti kakav med konzumirate. Dodajte žlicu meda u čašu vode. Ako se radi o prirodnom, čistom medu, on će se zgrudati i pasti na dno čaše, dok će se med koji je lažan početi otapati u vodi. Drugi način kojim se može provjeriti kvaliteta meda jest da ga se stavi na papir. Može se raditi o papiru za pečenje ili običnom papiru. Čisti med će ostati na papiru i neće ga razmočiti. 

Zanimljivo Jeste li znali da limun uklanja neugodne mirise, služi za čišćenje i vraća život voću i povrću?

Evo još nekih savjeta za konzumaciju meda. Preporučuje se da se med jede plastičnom ili drvenom žlicom kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva, a važno je i obratiti pozornost na koju ga se temperaturu stavlja jer kod temperatura većih od 40 stupnjeva također gubi svoja svojstva. 

Pogledajte priču o kestenjaru koji prodaje kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina: 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • laptopxp1:

  Ne postoji umjetni med, ili je med ili nije med....Patvorina nije med.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  kupim med na placu od dugogodišnjeg prodavača... a sad upravo doručkujem zobene pahuljice, sjemenke suncokreta, mlijeko i žlicu meda- livade, poklon od mog rođaka s Velebita...

 • Nepokolebljiv:

  Tupelo je drvo koje uspjeva iskljucivo u Floridi i pcele s tupelo cvata prave vrlo cijenjeni med koji NIKADA ne kristalizira! Tek toliko!