Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sobnoj temperaturi...

Što kažu stručnjaci, gdje je bolje čuvati čokoladu; u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?

čokolada
unsplash.com
25.05.2022.
u 10:30

Kad se čokolada drži u hladnjaku puno se sporije topi na nepcu i ne dopušta da se čestice okusa rasprše po jeziku zbog čega se čokolda iz hladnjaka može činiti bljutavom i bezukusnom.

Mnogo je nepisanih pravila o najboljem načinu za čuvanje i skladištenje različitih namirnica pa mnogi od nas više nisu sigurni na kojim bi temperaturama nešto trebali držati i zašto. Često se to pitanje postavlja upravo za čokoladu za koju neki tvrde da joj je zbog udjela mlijeka mjesto u hladnjaku, dok bi po drugima ohladiti tu poslasticu bio 'grijeh'. 

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

čokolada
1/5

Dva po mnogima najveća britanska stručnjaka za čokoladu; Pierre Marcolin i James Cadbury; imaju, naravno, odgovor na to, a kažu da je povezan s načinom na koji različite okuse doživljavamo na jeziku, ali i u nosu!

Naši su jezici, objašnjavaju oni, prilično primitivni kad je u pitanju prepoznavanje okusa i prepoznaju svega pet različitih: slatko, slano, kiselo, gorko i takozvani umami, peti osnovni okus koji spaja slatko, kiselo, slano i gorko i koji potiče apetit i jelu pruža 'ono nešto'.

- Za naš je doživljaj okusa zapravo puno zaslužniji nos, odnosno njuh, nego jezik; njuh je čovjeku daleko razvijeniji od okusa i po njemu možemo jasno razlikovati na stotine različitih okusa i aroma - objasnio je Cadbury.

A kako hlađenje hrane utječe na način na koji ćemo joj doživjeti miris, pa onda i okus?

- Kad se drži u hladnjaku, čokolada nam se puno sporije topi na nepcu, a zbog niske se temperature čestice okusa ne rasprše po jeziku i njegovim osjetnim pupoljcima. Zato nam se čokolada iz hladnjaka može činiti bljutava, odnosno bezukusna - rekao je Marcolin.

Foto: Shutterstock

Zato je, dodaje on, tu poslasticu daleko bolje držati na sobnoj temperaturi, koja joj osigurava da se prilikom kušanja dovoljno istakne njena primarna aroma.

Ako ste iz nekog razloga još uvijek uvjereni da joj je mjesto u hladnjaku, dva stručnjaka naglašavaju kako postoji jedna vrsta čokolade koju uvijek treba držati podalje od niskih temperatura.

- Tamna čokolada ima veći postotak kakaa što znači da se topi na višoj temperaturi pa će joj boravak u hladnjaku sigurno uništiti okus i nećete okusiti ono što biste trebali kad je kušate - poručili su, a postoji još jedan razlog zašto je čokoladu bolje držati van hladnjaka.

Ona naime, kao i neke druge namirnice, zbog svog sastava i teksture ima običaj na sebe 'preuzeti' mirise; pa i okuse; neke druge hrane iz hladnjaka, a to sigurno ne želite, prenosi Express.

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije