Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštitite djecu

Spavate li s upaljenim svjetlima povećavate rizik od raka

svjetlo
arhiva
23.06.2012.
u 14:09

Noćna svjetlost može uzrokovati pogoršanje vida kod djece jer im se očni mišići ne odmaraju, ali i uzrokovati umor kod odraslih uslijed nedovoljne prizvodnje hormona melatonina...

 

American Medical Association počela je provoditi politiku za smanjenje pretjerane izloženosti umjetnim svjetlima, pogotovo u noćnim satima, uključujući i svjetla iz računala i drugih elektroičkih medija. Uslijed pretjerane izloženosti može se poremetiti ciklus spavanja, na što su posebno osjetljiva djeca i tinejdžeri. 

- S obzirom na to da ljudi već tisućama godina žive u skladu s 12-satnim ciklusima svjetlosti i tame, ne treba se čuditi negativnim efektima ako svo vrijeme držimo upaljena svjetla - kaže Mario Motta, kardiolog na North Shore Medical Center u Massachusettsu.

Rizik od raka

Studije na životinjama pokazuju da izloženost svjetlu tijekom svih 24 sata dnevno dramatično povećava rizik od nekih vrsta raka. I studije na ljudima su otkrile povezanost između izloženosti noćnoj svjetlosti ili čestih noćnih buđenja i povećan rizik od raka dojke.

Izloženost svjetlu tijekom noći remeti proizvodnju melatonina koji je neophodan za spavanje. Vjeruje se da melatonin može kočiti razvoj raka, dok ga u suprotnom može ubrzati. Još 2007. Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da je rad tijekom noćne smjene "vjerojatno kancerogen". Neke studije ukazuju da povećana izloženost noćnom svijetlu i može povećati rizik od pretilosti.

 Elektronički mediji

- Povećano korištenje elektroničkih medija tijekom noći, osobito kod mladih i djece, veliki je eksperiment na stanovništvu. Elektronički ekrani emitiraju puno plavog svjetla, koji je poznato po suzbijanju proizvodnje melatonina više nego crveno svjetlo - rekao je Motta.

Motta savjetuje roditelje da djecu nauče da idu u krevet u isto vrijeme svake večeri. U idealnom slučaju, u sobi ne bi trebalo biti svjetla, ali ako dijete ima strah od mraka, trebalo bi se koristiti prigušeno crveno svjetlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije