Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“otok vitalnosti”

Skok padobranom u tandemu, s 2500 metara visine

Shutterstock
16.11.2020.
u 14:29

Nakon 25 sekundi slobodnoga pada utonut ćete u bajku pri pogledu na ovaj jadranski dragulj, znan i kao “otok vitalnosti”

Prvo ćete vrištati od uzbuđenja. A onda, nakon 25 sekundi slobodnog pada, utonuti u bajku. Barem će vam se tako činiti kad iz zraka pogledate prema dolje i uočite dragulj skriven u plavetnilu bistrog Jadranskoga mora. Želite li posjetiti Lošinj, padobranstvo je jedan od načina da ga upoznate. Skok se izvodi u tandemu, a kroz cijeli doživljaj prati vas i tim profesionalaca, što jamči sigurnost i početnicima.

Skače se s visine od 2500 metara, a okušati se mogu osobe starije od 14 godina. Mali Lošinj bio je domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva 1985. godine, što samo dokazuje da je idealna lokacija za ovakvo uzbuđenje. Skakanje padobranom samo je jedna od pregršt aktivnosti koje Lošinj nudi. Taj otok ima dugu sportsku povijest, dobro razvijenu sportsku infrastrukturu, a i stanovnici su “ludi” za svim vrstama sporta, zbog čega ga je udruženje sportskih gradova Europe sa sjedištem u Bruxellesu ACES Europe proglasilo “Europskim otokom sporta za 2020. godinu”. Tu titulu Lošinj duguje i svojoj klimi, jednoj od najzdravijih na svijetu, s 2580 sunčanih sati godišnje, svježim zrakom i čistim morem. U kombinaciji s mirisom od oko 1200 najraznolikijih biljaka koje rastu u cresko-lošinjskom arhipelagu te jedinstvenim spojem prirodnim morskih aerosola, Lošinj je još 1892. godine, nakon mnogobrojnih istraživanja i svjedočanstava onih kojima se zdravlje poboljšalo boravkom na otoku, proglašen klimatskim lječilištem.

Foto: Shutterstock
S razlogom je tako Lošinj poznat i kao “otok vitalnosti”. Prošetati se može duž 250 kilometara šetnica, a u predivnim krajolicima, vidikovcima i uvalicama može se uživati i trčeći ili u vožnji bicikla, koji se može i unajmiti na otoku. Odlučite li poći pješačkom stazom uz obalu koja povezuje Mali Lošinj s Velim Lošinjem, uživat ćete u raskoši starih vila, a obići možete i lučicu Rovensku te ribarsku lučicu Sv. Martin. Atraktivne šetnice prolaze i kroz park-šumu Čikat, ljudskom rukom stvoren ekosustav.

Danas bujna šuma alepskog bora zasađena je na zapuštenom terenu krajem 19. stoljeća naporima Društva za pošumljavanje i poljepšavanje Malog Lošinja pod vodstvom poznatoga lošinjskog prirodoslovca Ambroza Haračića. Na rtu Anuncijata nalazi se crkvica Blažene Djevice Marije sagrađena 1858. godine, tradicionalno zavjetno svetište lošinjskih pomoraca. Oni koji su u boljoj kondiciji mogu, pak, posjetiti i srednje zahtjevne te vrlo zahtjevne planinarske staze. Za ljubitelje planinarenja posebno su privlačne staze na brdu Osoršćica i Sveti Ivan. Sportskih aktivnosti ne manjka ni na moru.

Foto: Shutterstock
Sportski ribolov, jedrenje na malim optimistima ili u katamaranu, vaterpolo i windsurfing samo je dio onoga što se može isprobati uz obalu. Imaju čak i svoj klub skijanja na vodi, a staza na kojoj svakodnevno treniraju nalazi se u luci Mali Lošinj, gdje se možete upustiti u tu avanturu ili samo promatrati akrobacije onih na skijama. Atrakcija je i podvodni povijesni park, koji se nalazi u sklopu ronilačkog centra Diver, smješten u uvali Čikat, svega kilometar od centra grada Malog Lošinja. Postav parka čini 11 različitih eksponata, postavljenih na dubini od 5 do 15 metara. Među izlošcima su replike topova iz XVI. stoljeća, replike antičkih amfora, sidra iz 4.ili 5. stoljeća, mletački topovi, strojnice iz II. svjetskog rata, a najveća atrakcija podvodnog parka replika je antičkog brončanog kipa atlete “Apoksiomena” iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista, čiji original stoji u Palači Kvarner u Malom Lošinju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije