Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA PATROLA

Šampion turizma 2021. je Drvenik: 'Ponosni smo što je nagrada, pokraj svih lijepih mjesta, otišla baš nama'

Turisticka patrola u Drveniku
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/8
14.08.2021.
u 08:39

U Drveniku ćete uz javne, mjesne, opremljene plaže, pronaći tajnovite uvale, skrivene samo za vas, a oni željni avanture mogu se okušati u adrenalinskim aktivnostima na Biokovu ili na moru

Drvenik je šampion ovogodišnje ljetne Turističke patrole Večernjega lista. Ovo mjestašce na čarobnoj, šljunkovitoj Makarskoj rivijeri, ugniježđeno u podnožju Biokova, ocijenili smo najboljim malim mjestom na našoj obali, u kojem zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji bavljenja turizmom gostima nude raznovrstan smještaj, od hotela, preko kampa do apartmana, kvalitetne ugostiteljske sadržaje i sve ostale udobnosti koje suvremeni turist traži. Naša ljetna avantura traje od 1975. godine, jedna smo od najstarijih akcija ocjenjivanja turističke kvalitete. Reporteri Večernjeg lista ove su sezone patrolirali po malim jadranskim destinacijama, od Savudrije u Istri do Molunata u Konavlima. Obišli smo 29 skrivenih turističkih bisera Hrvatske, nepravedno zapostavljenih, od kojih većina nikad nije bila nominirana ni za kakvu prestižnu turističku nagradu.

– Od srca čestitam organizatorima koji su omogućili da se Turistička patrola održi i ove godine. Hrvatska turistička zajednica već godinama s ponosom podržava ovaj projekt, s kojim dijeli važan cilj, a to je promocija manje poznatih odredišta i u konačnici promocija hrvatskog turizma. Hrvatska obiluje mnogim prekrasnim destinacijama, a siguran sam da to najbolje znaju reporteri Večernjeg lista. Oni ni ove godine nisu imali nimalo lak zadatak – među sjajnima izabrati najbolje. Prirodne ljepote, bogata i raznolika ponuda, kao i vrijedni turistički djelatnici razlog su zašto je ovogodišnji pobjednik upravo Drvenik – izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

POREDAK

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. STARIGRAD 94

4. BRODARICA 92

5. LOVIŠTE 91

6. BRSEČ 90

7. DUĆE 89

8. PISAK 89

9. SELCE 89

10. ZATON 89

11. SUKOŠAN 88

12. VABRIGA 89

13. NOVIGRAD 87

14. PROMAJNA 87

15. SAVUDRIJA 86

16. SENJ 86

17. BLACE 85

18. MARČANA 85

19. MOLUNAT 85

20. RAŽANJ 85

21. DRAGE 83

22. IČIĆI 83

23. SVETA MARINA 83

24. LIŽNJAN 82

25. KLIMNO 82

26. SEGET VRANJICA 82

27. SRIMA 82

28. TRSTENO 81 

29. GREBAŠTICA 80

Čistoća i urednost važni

Ipak, najzadovoljniji je Matko Burić, načelnik Općine Gradac, u čijem je sastavu Drvenik. – Nikada nismo dobili nagradu i jako sam ponosan što se izabrali upravo nas, pogotovo stoga što većinu onoga što ste vidjeli, što smo napravili infrastrukturno i uredili, sami smo svojim sredstvima napravili. Hvala što ste nagradili naš trud! – rekao je Burić. Nagrada ga nije iznenadila jer je svakodnevno pratio našu Turističku patrolu i vidio da je Drvenik pobjednik i prije nego što smo ga nazvali.

– Izabrali ste prekrasna mala mjesta, u većini njih sam bio. Zaista imamo što pokazati svijetu. Svako od njih ima svoje posebnosti i draži i zato sam još ponosniji što smo dobili ovu nagradu – govori Burić. Uz Drvenik koji je osvojio 97 od maksimalnih 100 bodova, oduševili su nas Betina na Murteru, sa svojim Muzejem drvene brodogradnje, koji je svojedobno bio proglašen najboljim malim muzejom u Europi, i pogledom na čarobne Kornate, kojoj smo dali visokih 95 bodova, kao i trećeplasirani Starigrad s 94 boda, koji je zbog Nacionalnog parka Paklenica meka za penjače i planinare, a blizina Zadra daje mu sve potrebne sadržaje koje turisti 21. stoljeća traže. Ova turistička sezona pozitivno je iznenađenje za sve. Kapaciteti su gotovo puni. U Drveniku, kao i na cijeloj Makarskoj rivijeri, slobodan krevet gotovo je nemoguće pronaći. Prirodne ljepote, čisto more, kulturne znamenitosti, ali prije svega sigurnost i povoljni epidemiološki uvjeti ove su nas godine učinili hit-destinacijom.

06.07.2021., Drvenik - Turisticka patrola u Drveniku. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Drveniku ćete uz javne, mjesne, opremljene plaže, pronaći tajnovite uvale, skrivene samo za vas, a oni željni avanture mogu se okušati u adrenalinskim aktivnostima na Biokovu ili na moru. Izravna trajektna veza s Hvarom, blizina Makarske i Vrgorca omogućavaju da vaš boravak bude prepun doživljaja i lutanja po obližnjim destinacijama. Povijesna baština krije zanimljive priče, od kule koju su od Turaka branile žene do Kostanića greba, stećka na kojem je isklesana priča o tragičnoj ljubavi dvojice momaka prema istoj djevojci. Ove smo sezone, kao i lani, kada patroliramo u posebnim, pandemijskim uvjetima, veliku pozornost posvećivali čistoći i urednosti mjesta, certifikatima Stay Safe in Croatia Hrvatske turističke zajednice, kao i dostupnosti zdravstvene zaštite koja se turistima nudi. Opći dojam po tom pitanju, koji smo stekli lutajući duž naše obale, iznimno je pozitivan.

Pripreme za nove izazove

Drvenik je i po tom pitanju među najboljima. Ima dežurnog liječnika, a upravo zbog situacije s pandemijom i velikog broja gostiju koji u mjestu borave ljeti, ove su godine nakon dva desetljeća ponovno otvorili ambulantu.

Inače, Drvenik ima 400 stanovnika i 600 hotelskih ležajeva, dok im je puni kapacitet oko 4000 gostiju, najvećim dijelom u apartmanima, od kojih su mnogi visoke kategorije. Unatoč tome što na jednog domaćeg stanovnika za vrijeme najvećih gužvi dolazi i do 10 turista, opskrba funkcionira uredno. U mjestu su četiri supermarketa i jedna tržnica na kojoj se prodaju proizvodi s domaćih OPG-ova. Imaju poštu, banku i dvije trafike. Ocjenjivali smo i sportske te rekreativne sadržaje, kojih u Drveniku ne manjka. Napravili su nekoliko outdoor parkova sa spravama za vježbanje, a imaju i igralište, a kako svaki turistički proizvod mora iza sebe imati priču, dali su im imena legendarnih Hajdukovih igrača. Kako su u vrijeme pandemije na cijeni samotne destinacije i ture, Drvenik se može pohvaliti i dugim šetnicama uz more, kroz borovu šumu, a ne nedostaje ni sadržaja za djecu.

06.07.2021., Drvenik - Turisticka patrola u Drveniku. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Ocjenjivali smo gostoljubivost i susretljivost, čime se zaista posvuda možemo dičiti, izuzev poneki izolirani primjer, kao i autohtonost destinacije. Naravno, tu je i ocjena općeg dojma. Svako mjesto će svatko od nas doživjeti na svoj način pa, ako smatrate da netko drugi zaslužuje šampionsku titulu ili bolje ocjene, ne zamjerite. Završena je 46. Večernjakova patrola, a mi se već spremamo za sljedeću za koju se svi nadamo da će se odvijati uz manje restrikcija i više koncerata, pučkih fešta, ribarskih noći, kazališnih predstava i ostalih zabavnih sadržaja koji, nažalost, ove sezone posvuda nedostaju. Naše patroliranje bilo je s ciljem da najbolje pohvalimo, sve ostale koji se trude da se gosti u ovim nenormalnim uvjetima osjećaju što ugodnije, zabavljenije i sigurnije, potaknemo da budu još bolji. Naravno, patrolirali smo prije svega zbog svih vas koji ste čitajući naše reportaže pronašli i izabrali “maleno mjesto srca svog”, idealno za odmor iz vaših snova.

Turisticka patrola u Drveniku
1/14
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar southman
southman
06:41 16.08.2021.

Rijetko dosadno mjesto.

BE
Beleg
08:56 14.08.2021.

Može li se za nagradu koju smo dobili reći da je otišla nama? Valjda došla nama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije