Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRVENIK

Mjesto s 500 stanovnika ima sedam hotela u kojima je 600 ležajeva

Turisticka patrola u Drveniku
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/14
09.07.2021.
u 08:55

Privatnim smještajem dominiraju apartmani s tri zvjezdice, svakog ih je ljeta sve više s četiri zvjezdice, a tu su i četiri kampa

Drvenik, mjesto na Makarskoj rivijeri, ugnijezdio se u dvjema uvalama obrubljenim šljunčanim plažama iznad kojih se uzdiže Biokovo, a ispred kojih se protežu Hvar, Pelješac i Korčula. Plaže su uredno popunjene, kafići i restorani polupuni.

Nemjerljivo bolje nego lani

– Sezona je počela dobro, nemjerljivo bolje nego prošle godine – govori nam naš turistički vodič Matko Burić, bivši direktor Turističke zajednice Drvenik, koji je od 2017. godine načelnik Općine Gradac, čiji je Drvenik sastavni dio.

Drvenik je izgrađen nakon potresa 1962. godine kada je napušteno urušeno staro selo iznad Gornje i Donje Vale u kojima su mještani izgradili kuće i preselili se. Drvenik ima 500 stanovnika i sedam hotela s 4 zvjezdice u kojima je 600 ležajeva. Ukupno imaju registriranih 4000 ležajeva. Dominiraju apartmani najvećim dijelom s tri zvjezdice, a sve više ih je i s 4. Drvenik ima i četiri kampa. Prije COVID sezone ostvarili su 300.000 noćenja.

Mjesto je obrubljeno plažama. Najveća je u Donjoj Vali, u Gornjoj Vali su tri, a do plaže Lučica, istočno od mjesta, vodi lungo mare.

– Do Dube, Vire i Čiste, koje su prema Makarskoj, gradi se lungo mare, nakon čega će se moći doći i šetnjom iz mjesta, a ne samo automobilom ili morskim putem, kao sada – najavljuje Burić.

06.07.2021., Drvenik - Turisticka patrola u Drveniku. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Donjoj Vali, tik uz plažu trajektno je pristanište.

– Drvenik je poznat po trajektu za Sućuraj na Hvaru, ali mi radimo sve kako ne bismo po tome bili najpoznatiji – govori Burić dok ulazimo u Donju Valu. Kaže kako zadnjih godina intenzivno rade na sportsko-rekreativnim sadržajima. Prirodni položaj u uvali ispod Biokova, okruženoj borovom šumom to im olakšava. U mjestu su postavili šest outdoor parkova za vježbanje, kojima su dali imena legendarnih hajdukovaca, a imaju i javnu teretanu. Turisti su jako zainteresirani. Imaju i igralište s najsuvremenijom podlogom. Napravili su i šetnice uz more, a pod Biokovom biciklističke, pješačke i tematske staze.

– Uredili smo i označili stazu Alberta Fortisa kojom se on popeo iz Drvenika u Vrgorac kada je tamo zapisao Hasanaginicu – pokazuje nam Burić s vidikovca koji su uredili ispod starog sela. Jedini stanovnik napuštenog sela je u umirovljenik Aco Jović koji ovdje provodi pola godine.

06.07.2021., Drvenik - Turisticka patrola u Drveniku. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– Imam struju zahvaljujući agregatu, TV, internet. Ovdje je odlično, lipo se spava. Pokrivam se dekom, dok se vi ostali kuhate – priča Jović. Turisti prolaze, drago mu je porazgovarati s njima i ponuditi ih pićem.

Tu su se žene borile s Turcima

– Jutros je jedan par otišao na Biokovo, još se nisu vratili – brine se Jović. U blizini su ostaci utvrde Gradina koju je opjevao fra Andrija Kačić Miočić. Tu su se žene borile protiv Turaka.

– Svi muškarci bili su na Klisu i one su se junački oduprle Osmanlijama. Nažalost, poražene su i odvedene u roblje. O tome smo tiskali knjigu, uskoro izlazi i na engleskom. To je jedan zgodan feministički, povijesni detalj, planiramo organizirati i manifestaciju vezanu za taj događaj. Pokušavamo valorizirati našu povijest. Tiskali smo knjigu i o Kostanića grebu, a prostor oko njega ćemo urediti – najavljuje Burić. Kostanića greb, odnosno stećak s ucrtanim reljefom dvojice mladića koji se bore za djevojku, također je jedan od zaštitnih znakova Drvenika.

06.07.2021., Drvenik - Turisticka patrola u Drveniku. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Drvenik se može pohvaliti dobrom opskrbom. Ljeti rade četiri trgovine i tržnica. Imaju poštu, banku i dvije trafike. Zdravstvena zaštita u današnje vrijeme iznimno je važna pa su nakon 20 godina ponovno dobili liječnika.

Otvorili smo ambulantu, a planiramo otvoriti i ljekarnu, Općina Gradac za deficitarne djelatnosti daje poslovni prostor za kunu. Pa, tko želi otvoriti ljekarnu u Drveniku, može se javiti – poziva Burić. I iznajmljivači su svjesni današnjeg trenutka i mnogi od njih od HTZ-a su dobili oznaku Stay safe in Croatia.

– TZ Drvenika organizira kulturno ljeto s više od 40 manifestacija. Pozivam sve na Beer fest, festival kraft piva, Vine Expo, sajam vina iz ovog područja, ili sajam domaćih proizvoda koji organiziramo tri-četiri puta u sezoni – poručio je Burić.

UKUPNA OCJENA

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Čistoća i urednost mjesta 10

Plaže 10

Raznolikost smještaja 10

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 9

Kulturni sadržaji 9

Opskrbljenost 10

Autohtonost 10 

Opći dojam 10

UKUPNA OCJENA: 97
 

Uz dnevni mir, bogata ponuda noćne zabave

Makarska je ovoga ljeta pripremila izuzetno bogat glazbeno-scenski program pa će svi oni koji nakon dnevnog mira i tišine u Drveniku traže večernju zabavu lako doći na svoje. Čak 70 priredbi organizira se u sklopu Makarskog kulturnog ljeta pa već večeras oni koji se zateknu na Makarskom primorju mogu uživati u prvom klapskom petku uz klapu Berulia, na Kačićevu trgu. U ponedjeljak 12. srpnja koncert će održati Gradski zbor Makarska, a u utorak 13. srpnja klapa Srdela. U srijedu 14.srpnja u Ljetno kino dolazi Kerekeš teatar s predstavom “Ringišpil”, što je prva u nizu kazališnih izvedbi. Na makarskim pozornicama ovoga će ljeta nastupiti Natali Dizdar, Crvena jabuka, Nina Badrić, Parni valjak i Mostar sevdah reunion.

Predviđena je i serija koncerata klasične glazbe te etno festival – METNO. U Makarskoj možete posjetiti i nedavno obnovljeni Malakološki muzej franjevačkog samostana s 3000 primjeraka školjki koji je 1963. godine utemeljio čuveni dr. fra Jure Radić. Zanimljiv je i Multimedijalni centar za posjetitelje na samoj makarskoj rivi, u palači Tonolli. Uz ostale prirodne i kulturne ljepote na ovom ćete mjestu moći doživjeti svu snagu i zvukove nadaleko poznate makarske bure, ako je ne doživite uživo u nekom od podbiokovskih turističkih bisera. Jedinstveni su Makarska zvjezdarnica i astropark koji se nalaze u centru grada, na brdašcu udaljenom 50 metara od rive

 

Plaže

1. U MJESTU DONJA VALA ČAK SU TRI UREĐENE ŠLJUNČANE PLAŽE

2. U GORNJOJ VALI JE NAJVEĆA PLAŽA U MJESTU I TU JE SMJEŠTENO ŠEST HOTELA 

3. IZVAN URBANOG DIJELA MJESTA TRI SU MANJE I DVIJE VEĆE PLAŽE

POREDAK

1. DRVENIK 97

2. LOVIŠTE 91

3. BLACE 85

4. MOLUNAT 85

5. TRSTENO 81

6. BETINA 00

7. BRODARICA 00

8. BRSEČ 00

9. DRAGE 00

10. DUĆE 00

11. GREBAŠTICA 00

12. IČIĆI 00

13. KLIMNO 00

14. LIŽNJAN 00

15. MARČANA 00

16. NOVIGRAD 00

17. PISAK 00

18. PROMAJNA 00

19. RAŽANJ 00

20. SAVUDRIJA 00

21. SEGET VRANJICA 00

22. SELCE 00

23. SENJ 00

24. SRIMA 00

25. STARIGRAD 00

26. SUKOŠAN 00

27. SVETA MARINA 00

28. VABRIGA 00

29. ZATON 00 p

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
13:30 09.07.2021.

Propala i ova sezona! Nigdje nikoga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije