Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERESANTNA ODLUKA

S 43 godine otišao u mirovinu kako bi s obitelji putovao svijetom

Facebook/Leif Dachleen
27.09.2019.
u 10:19

Prije manje od pet godina Leif Dahleen, anesteziolog iz Amerike, odlučio je da rano želi otići u mirovinu.

Nakon otprilike desetljeća, koliko se bavio medicinom, uštedio je iznos koji odgovara svoti od čak 25 godišnjih rashoda njegove obitelji. Prema Business Insideru, ova formula garantira financijsku neovisnost.

– Moja supruga i ja živjeli smo štedljivo, a pogotovo u usporedbi s većinom mojih kolega koji se bave medicinom. Odredili smo koliko možemo trošiti da se osjećamo ugodno, ali nismo pokušavali ostvariti određeni cilj – napisao je na svom blogu. 

Pokrenuo je blog Physician on FIRE preko kojeg je pratio svoj napredak, cilj mu je bio rana mirovina. Priznaje kako je njegova dobra plaća bila jedan od razloga zašto je ovo bilo moguće, ali navodi i kako je njegova obitelj živjela s nižim standardom od onoga koji su si mogli omogućiti te su tako uspjeli uštedjeti gotovo 50% prihoda svake godine. 

U kolovozu ove godine, sa samo 43 godine, Dahleen je napustio posao, a svoj trenutačni status naziva ''neumirovljeni umirovljenik'' budući da i dalje vodi blog koji mu donosi dovoljno prihoda da se pobrine za svoju obitelj i donira humanitarnim organizacijama. 

– Iskreno, mislim da će nam najveći izazov biti taj da si dopustimo trošenje. Katkada se nečim počastimo, ali mentalitet nam je oduvijek takav da slijedimo način života "čuvaj za teške dane" – rekao je za Business Insider.

Sljedećih nekoliko mjeseci Dahleen i njegova obitelj putovat će kroz Ekvador i Španjolsku. Ovo putovanje uključit će mjesec dana boravka na četverosobnoj jahti u Barceloni, prijevoz, smještaj i mnoge druge aktivnosti, a planiraju potrošiti oko 10 000 dolara. Dahleen tvrdi kako čak i u slučaju da tržište bude u najlošijem stanju u posljednjih 100 godina to neće biti problem. 

– Izazov je više psihički nego financijski – završio je. 

Pogledajte što odjenuti na razgovor za posao:

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
10:30 27.09.2019.

Evo, to je kod nas nemoguće, zato što se uplaćuje lova u solidarni fond (1. stup), a ne u štednju. Računajte, mirovina bi vam s istom razinom uplata mogla biti 4 puta veća da nema 1. stupa.

DU
Deleted user
12:00 27.09.2019.

Rješenje je plaća u brutu, ali onda svaki pojedinac bi trebao više misliti svojom glavom, a ne čekati državu da odluči. Računaš si sam porez, plaćaš doprinose, uplaćuješ u neki mirovinski fond (ili ne uplaćuješ nego ulažeš na burzu ili slično)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije