Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

S 43 godine otišao u mirovinu kako bi s obitelji putovao svijetom

Prije manje od pet godina Leif Dahleen, anesteziolog iz Amerike, odlučio je da rano želi otići u mirovinu.
27. rujna 2019. u 10:19 2 komentara 8633 prikaza
Foto: Facebook/Leif Dachleen

Nakon otprilike desetljeća, koliko se bavio medicinom, uštedio je iznos koji odgovara svoti od čak 25 godišnjih rashoda njegove obitelji. Prema Business Insideru, ova formula garantira financijsku neovisnost.

Što kažete? Djevojka (22) je ostala bez novaca pa je posao odlučila pronaći na društvenoj mreži

– Moja supruga i ja živjeli smo štedljivo, a pogotovo u usporedbi s većinom mojih kolega koji se bave medicinom. Odredili smo koliko možemo trošiti da se osjećamo ugodno, ali nismo pokušavali ostvariti određeni cilj – napisao je na svom blogu. 

Pokrenuo je blog Physician on FIRE preko kojeg je pratio svoj napredak, cilj mu je bio rana mirovina. Priznaje kako je njegova dobra plaća bila jedan od razloga zašto je ovo bilo moguće, ali navodi i kako je njegova obitelj živjela s nižim standardom od onoga koji su si mogli omogućiti te su tako uspjeli uštedjeti gotovo 50% prihoda svake godine. 

U kolovozu ove godine, sa samo 43 godine, Dahleen je napustio posao, a svoj trenutačni status naziva ''neumirovljeni umirovljenik'' budući da i dalje vodi blog koji mu donosi dovoljno prihoda da se pobrine za svoju obitelj i donira humanitarnim organizacijama. 

– Iskreno, mislim da će nam najveći izazov biti taj da si dopustimo trošenje. Katkada se nečim počastimo, ali mentalitet nam je oduvijek takav da slijedimo način života "čuvaj za teške dane" – rekao je za Business Insider.

Odlična reklama Amerikanac za putovanje u listopadu predložio Hrvatsku: 'Predivno je i nema gužve'

Sljedećih nekoliko mjeseci Dahleen i njegova obitelj putovat će kroz Ekvador i Španjolsku. Ovo putovanje uključit će mjesec dana boravka na četverosobnoj jahti u Barceloni, prijevoz, smještaj i mnoge druge aktivnosti, a planiraju potrošiti oko 10 000 dolara. Dahleen tvrdi kako čak i u slučaju da tržište bude u najlošijem stanju u posljednjih 100 godina to neće biti problem. 

– Izazov je više psihički nego financijski – završio je. 

Pogledajte što odjenuti na razgovor za posao:

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • stefj:

    Evo, to je kod nas nemoguće, zato što se uplaćuje lova u solidarni fond (1. stup), a ne u štednju. Računajte, mirovina bi vam s istom razinom uplata mogla biti 4 puta veća da nema 1. stupa.

  • Avatar Korny87
    Korny87:

    Rješenje je plaća u brutu, ali onda svaki pojedinac bi trebao više misliti svojom glavom, a ne čekati državu da odluči. Računaš si sam porez, plaćaš doprinose, uplaćuješ u neki mirovinski fond (ili ne uplaćuješ nego ulažeš na burzu ili slično)