Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Gotovi u 30 minuta: Ovo su najlakši keksi koje ćete ikada ispeći!

shutterstock
19.11.2023.
u 07:18

S keksićima se možete i 'poigrat' kako god želite pa u njih staviti razno voće, komadiće čokolade, grožđice ili ekstrakt vanilije. Također, možete napraviti i slanu verziju pa dodati parmezan, sir, slaninu ili razne začine.

Postoji mnogo recepata za kekse, a mnogi od njih zahtijevaju opsežnu pripremu i hlađenje. Ako vas ova komplicirana tehnika tjera da u potpunosti odustanete od izrade keksa, onda je vrijeme da napravite ove jednostavne keksiće. Pripremaju se u jednoj posudi i gotovi su za 30 minuta. Zovu se drop keksi jer jednostavno zagrabite i ispustite tijesto na papir za pečenje i pečete! Keksići su izvana hrskavi i zlatnosmeđi, a iznutra mekani. Bilo da nikada prije niste radili kekse ili samo želite brz i jednostavan recept, ovo su pravi keksi za vas, prenosi Simply Recpies.

Najbolji drop keksi oslanjaju se na vruću pećnicu i hladne sastojke. Pećnica mora biti potpuno zagrijana prije nego što u nju stavite pladanj. Također želite da vaš maslac i mlaćenica budu što hladniji za maksimalno dobar ukus. Nemojte da vam sastojci stoje na pultu – izvadite ih iz hladnjaka tek kada budete spremni za izradu tijesta.

VEZANI ČLANCI: 

Ovaj se recept lako može povećati ili smanjiti i lako možete zamijeniti nekoliko sastojaka. Ako nemate mlaćenicu pri ruci, možete je zamijeniti gustim vrhnjem ili punomasnim mlijekom. Ako imate samo slani maslac, sol u potpunosti izostavite. Ako nemate lim, možete ih peći u tavi od lijevanog željeza, kalupu za pite ili za kolače - samo će im trebati nekoliko dodatnih minuta pečenja.

Kako biste napravili tijesto sada, ali ga ispekli kasnije, možete zamrznuti pojedinačne nepečene kekse na obloženom pladnju, a zatim prebaciti kekse u hermetički zatvorenu posudu. Kada budete spremni za pečenje, izvadite ih iz zamrzivača i pecite ih od smrznute oko 25 minuta dok ne porumene. 

Naravno, s keksićima se možete i 'poigrat' kako god želite pa u njih staviti razno voće, komadiće čokolade, grožđice ili ekstrakt vanilije. Također, možete napraviti i slanu verziju pa dodati parmezan, sir, slaninu ili razne začine. 

VEZANI ČLANCI: 

Sastojci:

  • 2 šalice (260 g) višenamjenskog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica šećera
  • 3/4 žličice soli
  • 8 žlica (113 g) hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 šalica hladne mlaćenice

Upute:

  • Zagrijte pećnicu na 220°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Dodajte maslac i prstima ga umiješajte u smjesu dok komadići ne postanu veličine graška. Brzo raditi da se maslac ne otopi.
  • Dodajte mlaćenicu i miješajte gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom dok se ne sjedini. Tijesto će biti gusto i ljepljivo. Nemojte pretjerano miješati.
  • Podijelite tijesto u otprilike 8 jednakih hrpi i razmaknuto stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  • Pecite dok ne poprime zlatnosmeđu boju, 20 do 22 minute. Poslužite toplo.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije