Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafologija

Različiti oblici, udaljenosti i veličina slova: Znate li što vaš rukopis govori o vama?

rukopis
Marko Lukunic/PIXSELL
26.04.2021.
u 12:30

Grafologija se razvila na pretpostavci da između rukopisa i karaktera postoji pravilan psihofiziološki odnos, a otkriva otkriva nečije stanje svijesti, talente i nedostatke

Grafologinja Kathi McKnight bavi se analizom rukopisa iz kojeg, kaže, o nečijoj osobnosti i stanju svijesti može doznati puno više nego što većina misli. Naime, na pretpostavci da između rukopisa i karaktera postoji pravilan psihofiziološki odnos razvila se jedna cijela (holistička) disciplina - grafologija.

Riječ je o prosuđivanju karaktera i duševnog stanja osobe iz analize rukopisa, metoda je to čije elemente pronalazimo još u egipatskim, grčkim i rimskim tekstovima - ipak, začetnikom grafologije smatra se talijanski liječnik iz 17 stoljeća dr. Baldi koji je kao profesor Bolonjskog sveučilišta izdao prvu knjigu o grafologiji.

Inače, još su se u srednjem vijeku pismeni ljudi, pretežito redovnici, bavili analizom rukopisa, a iz tog je vremena poznata i Shakespeareova izjava; „Dajte mi rukopis žene i reći ću vam kakva je!"

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

- Analizom nečijeg rukopisa stručnjaci mogu detektirati više od 5.000 različitih osobina - rekla je grafologinja McKnight za Insider, a dodaje kako rukopis ponekad na analizu šalju i poslodavci, kako bi po njemu otkrili je li potencijalni zaposlenik 'prava osoba' za posao.

McKnight ističe i da se 'pravila' iz grafologije ipak ne odnose na sve ljude i u svakoj situaciji jer nije riječ o egzaktnoj znanosti, no tumačenje nečijeg rukopisa može nam, kaže, itekako pomoći 'rasvijetliti' neke vlastite i tuđe osobine i stanja. Evo nekih općenitih pravila, kakva se osoba krije iza kakvih slova:

Prodaje se Bentley kojeg je vozila kraljica, a zna se i po kojoj cijeni ga se može kupiti

rukopis
1/5

Velika slova: Jako želite da vas drugi primijete i shvate. Okrenuti ste prema svom okruženju i drugim ljudima, puno više nego prema sebi.

Mala slova: Introvertirani ste, no imate jak fokus i koncentraciju.

Uspravna slova: Vodi vas logika, a ne osjećaji. Realni ste i pragmatični.

Slova koja naginju na lijevo: Rezervirani ste i poprilično opterećeni vlastitim brigama. 

Slova koja naginju na desno: Prijateljski ste nastrojeni, iskreni i srdačni, a obitelj i prijatelje smatrate jedinom pravom životnom vrijednosti.

Jak pritisak: Označava i jake emocije i pokazuje osobu koja sve osjeća vrlo intenzivno.

Slabi pritisak: Lako se premještate iz mjesta u mjesto i iz situacije u situaciju, a sami sebi ne dopuštate preveliku emotivnu angažiranost.  

Spojena slova: Visoka inteligencija i odlična intuicija. 

Jako razmaknuta slova: Vođeni ste logikom i metodični, a prije donošenja konačne odluke dvaput 'važete' sve pluseve i minuse.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Točka na slovu "i":u obliku kružića:  Zaigrani ste poput djeteta, a vjerojatno ste i umjetnički tip koji se voli isticati.

'Normalna' točka na slovu "i": Ne volite previše 'dizati prašinu', a veliku pažnju posvećujete detaljima.

Veći razmak među riječima: Svjesni ste svojih ograničenja .

Manji razmak među riječima: Loši ste u upravljanju s vremenom. 

Posao iz snova: Traže ljude koji bi svako popodne spavali, a mogu se prijaviti i Hrvati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije