Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆ U PREDGRAĐU

Pravi božićni ugođaj kod nas ne traje jedan dan, već cijeli prosinac

Svi Sveti
Foto: Facebook/Župa Svi Sveti
1/9
24.12.2016.
u 16:40

Naša reporterka obišla je mještane Svete Klare, Botinca, Jakuševca i Sesveta u tijeku priprema za Božić

Jaslice u crkvi već su postavljene. Spremno čekaju današnju polnoćku. Svaka figurica na svom je mjestu, kao i unikatni nakit koji stoji na jeli. Uglavnom nastao od ruku umješnih župljana. Ponosno ga pokazuju župnici i kapelani diljem župa u prigradskim naseljima glavnog grada, gdje se još i te kako drže tradicije.

Priprava za blagdan Isusova rođenja, koja je trajala cijeli mjesec, nije mogla proći bez obaveznih zornica, okupljanja nakon paljenja adventskih svijeća, duhovnih obnova, ispovijedi...

Zajedništvo se tamo osjeti, čini se, više nego ostatak godine. Posebno je to vrijeme kada se među stanovništvom nađe koji kilogram brašna više, čokoladica ili kolač koji će pokloniti onima kojima je to potrebno.

Pobrinuli su se da nikome ništa ne nedostaje i stanovnici Botinca, gdje udruga “Izvor ljubavi” svake godine, pa tako i ove, u prosincu organizira niz akcija kako bi od dobrovoljnih priloga kupili sve potrebno obiteljima iz kvarta, koji novca nemaju.

– Pripreme počinju početkom studenog, kada djevojke iz udruge rade adventske vijence, koje potom dijelimo ispred prostorija uz donacije. Svake godine imamo i predstavu na kojoj svatko tko dođe ostavi nešto novca. Organiziramo i žive jaslice...

Uglavnom, sve što se skupi ide u humanitarne svrhe – kaže Ivan Pavlić, predsjednik udruge, dodajući da svake godine božićni sajam organiziraju škola i vrtić, gdje se prodaju čestitke, štalice, anđeli i sve što djeca izrade.

U svom djelovanju puno surađuju i s tamošnjom crkvom sv. Stjepana prvomučenika. Crkvica koja djeluje u podrumu obiteljske kuće, gdje je prvotno otvorena krajem 1960-ih “skrivećke”, bila je premala za sve koji su u toku došašća dolazili na zornice. Običaj je to koji njeguje gotovo 90 posto katolika u Botincu.

– Imamo i vrijedne žene koje su se same javile da sve te ljude nakon mise okrijepe. Kuhaju čaj, peku kolače. Ono što se donira ide u humanitarne svrhe – kaže časna sestra Nada Peša iz Družbe sestara Kraljice svijeta, koja djeluje u Botincu.

Bor u crkvi ukrašen je pak heklanim anđelima koje je napravilo pet župljanki. Ručno rađene jaslice postavili su i u crkvu u Svetoj Klari, a malo dalje, u Jakuševcu, spremaju se na zajedničku proslavu u tristo godina staroj drvenoj crkvi.

Većina obitelji, kaže župnik Josip Kidjemet, potpuno je sačuvala tradiciju koju njeguju već desetljećima. Drže je se i u obitelji Bedeković, u čijoj je kući svake godine za Badnjak procedura ista. Otac Marijo u kuću unosi slamu.

Supruga Petra čeka kod bora, ove godine s jednoipolgodišnjom kćeri Patricijom i s Marijevom majkom. Marijev otac nosi svijeću, a brat kruh. Potom se Marijo moli: “Daj vam Bog picekov, racekov, gusekov, ždrebekov, telekov, pajcekov, pune škrinje žitka, pune bačve vina, najviše mira i Božjeg blagoslova”.

– To je jedini dan kad imam glavnu riječ u kući – šali se Marijo Bedeković. Slamu u svoju kuću donosi i njegov susjed Josip Furić, koji je u dvorište pokraj glavne ceste u Jakuševcu stavio i jaslice u kućicu koju je sam izradio.

– Zastanu svako malo gledati. Jaslice sam zavolio još kao dijete, a od onda svake godine izrađujem i dodam nešto novo. Za ove u dvorištu kupio sam tek figurice – kaže Josip Furić, koji se u Hrvatsku vratio prije šest godina nakon što je četrdeset godina radio u Njemačkoj.

U kući je već i tjedan dana prije blagdana sve odisalo u božićnom duhu. Jelu su okitili, Isusa postavili na stol za blagovanje, koji je prekriven božićnim stolnjakom. Tu je i neizostavni adventski vijenac.

Veliki vijenac postavili su i ispred crkve Svih svetih u Sesvetama, gdje su svake subote palili svijeću uz molitvu. Samo je to dio onoga što su organizirali u crkvi zadnjih mjesec dana, a kad su “odradili” i posljednju zornicu, proslavili su kavicom u obližnjem kafiću.

– Nakon okupljanja i misa družili smo se ispred crkve, gdje smo postavili kućice iz kojih smo nudili kuhano vino, čaj i kobasice, uz dobrovoljan prilog – kaže kapelan Ivan Vučak. Novcem koji su prikupili otići će na zavjetno hodočašće u Rim na pet dana, a kako bi zahvalili župljanima, jučer su ih počastili koncertom zbora mladih.

Foto: Facebook/Župa Svih Svetih

SVEČANO U SESVETAMA: Ispred crkve svake su subote organizirali paljenje svijeća na velikom adventskom vijencu uz molitvu, a potom su se družili uz kuhano vino, čaj i kobasice.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija

Josip Furić već petu godinu zaredom postavlja jaslice u svoje dvorište koje mame poglede s glavne ceste u Jakuševcu

>> Širom Hrvatske podijeljene tisuće porcija bakalara, srdela i perkelta od soma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije