Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deni Srdoč

Poznati chef otkrio: ‘AI je budućnost kulinarstva, no za jednu stvar ga nikad ne koristim’

Perplexity Pro
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/7
23.04.2025.
u 13:49

Umjetna inteligencija danas uspješno kreira jelovnike, baš prema vašim preferencijama. Možda se pitate kako je to moguće i koliko se može vjerovati algoritmu kad je vaše zdravlje u pitanju…

Možda ste i vi u nedostatku inspiracije poslali upit u neki AI alat, primjerice sve popularniji Perplexity Pro, da vam savjetuje neki recept, a zadali ste mu popis namirnica koje imate u svome hladnjaku? Ili, možda vas je zanimalo koliko ste kalorija pojeli u danu te koliki je u obrocima bio udio proteina, a koliki ugljikohidrata? Kao iz šale, dobili ste odgovore na svoja pitanja i savjet što biste skuhali, a možda i povratno pitanje o tome zanima li vas još nešto o vašim budućim obrocima. Još do prije nekoliko godina, vjerojatno biste bili sumnjičavi kad je riječ o točnosti podataka, ali danas je umjetna inteligencija otišla toliko daleko da vam može pomoći da živite zdravije i hranite se u skladu sa svojim potrebama i preferencijama. AI se koristi i u kulinarstvu, a koristi imaju čak i oni koji sve recepte imaju u “malom prstu”.


Chef Deni Srdoč: ‘AI je budućnost našeg poslovanja!’

Kada vam vrhunski hrvatski chef Deni Srdoč, koji je donio Michelinove zvjezdice u dva restorana – Draga di Lovrana i restoran Nebo u Hiltonu u Rijeci – kaže da mu napredni AI alat Perplexity Pro olakšava posao na dnevnoj razini, potaknuti smo istražiti sve njegove mogućnosti.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL / ilustracija

– Često koristim AI u svome poslu, a isprobao sam neke mogućnosti i Peplexity Pro alata. Svakako, ušteda vremena je velika prednost kod korištenja umjetne inteligencije. Volim istraživati mogućnosti raznih namirnica i kako se one kombiniraju u raznim svjetskim kuhinjama. Na primjer, cvjetača se koristi na brojne načine, a kada mi AI sortira sve ove podatke, tada lakše dobivam ideje za nova jela. Peplexity mi je za to odličan.

Poznati hrvatski chef kaže da nikada nije od AI-ja tražio da mu sastavi neki recept, tu ipak voli koristiti vlastitu kreativnost.

– Ne koristim ove alate da mi sastavljaju nove recepte. Međutim, često upišem neki svoj recept i zamolim umjetnu inteligenciju da ga prilagodi na jednostavniju formu, u oblik koji je čitljiv i razumljiv svakome. Smatram da je korištenje umjetne inteligencije budućnost našeg posla – smatra chef Deni Srdoč.


AI koristi veliku količinu podataka

Umjetna inteligencija danas uspješno kreira jelovnike, baš prema vašim preferencijama. Možda se pitate kako je to moguće i koliko se može vjerovati algoritmu kad je vaše zdravlje u pitanju… Izv. prof. dr. sc. Maja Benković, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, koja se, među ostalim, bavi primjenom umjetne inteligencije u prehrambenoj tehnologiji, dala nam je odgovor na ovo pitanje.

Foto: Ustupljena fotografija

– S obzirom na to da AI „voli“ velike količine podataka, točnije, da traži velike količine podataka na kojima uči za buduću primjenu, te je ta količina podataka koju može „upiti“ višestruko veća od sposobnosti ljudi da obrađuju te podatke i da uče iz njih, usudila bih se reći da AI ima golemi potencijal za kreiranje visokokvalitetnih personaliziranih prehrambenih preporuka, s time da će se te preporuke temeljiti ne samo na dnevnim energetskim potrebama pojedinca i preporučenom dnevnom unosu makro- i mikronutrijenata, već i podacima koji se naizgled, u planiranju prehrane znaju zanemariti – objašnjava Maja Benković.

Znanstvenica navodi kako AI kod formiranja prehrambenih preporuka može uzeti u obzir znatno više podataka, kao što su genetske informacije (kako geni utječu na odgovor na hranu), podatke o mikrobiomu crijeva, krvne markere (npr. razina glukoze, kolesterola), ali i podatke o životnom stilu (često iz pametnih satova ili narukvica), kao što su razina fizičke aktivnosti, obrasci spavanja, prehrambeni dnevnici (unesene ručno, putem aplikacija ili čak prepoznavanjem slika obroka), osobne preferencije, alergije i intolerancije te postojeće zdravstvene probleme. 

– AI sve navedene podatke obrađuje i koristi za stvaranje konkretnih, personaliziranih preporuka – od pojedinačnih namirnica do cjelovitih planova prehrane i recepata – optimirane za postizanje specifičnih ciljeva (npr. gubitak težine, poboljšanje sportskih performansi, kontrola dijabetesa, smanjenje upalnih procesa). Naravno, pritom uvijek treba imati na umu da AI modeli još uvijek nisu savršeni te da je za svaku prehrambenu intervenciju ipak potrebno konzultirati stručnjaka, a ne samo AI alat – napominje izv. prof. dr. sc. Benković. No, smatra znanstvenica – smjer je jasan, jer će AI fundamentalno preoblikovati način na koji proizvodimo, distribuiramo i konzumiramo hranu.


AI kao svakodnevna pomoć 

Znanstvenica Maja Benković i njezin tim svakodnevno u svojim istraživanjima koriste umjetnu inteligenciju.

Foto: Shutterstock

– Mogu vam navesti nekoliko primjera u kojima smo moj istraživački tim i ja koristili umjetnu inteligenciju. Jedan od primjera je razvoj novog prehrambenog proizvoda i optimiranje njegovog sastava, ovisno o njegovim kemijskim i senzorskim svojstvima. Drugi je primjer obrada velikih skupova podataka: sudjelovali smo na jednom projektu u kojem nam je zadatak bio utvrditi kako klimatske promjene utječu na kvalitetu pitke vode. Tu smo skupili veliku količinu podataka o kvaliteti vode (od 1980 -ih godina do danas) i koristili AI kako bi utvrdili kako porast temperature i količine padalina utječu na kvalitetu vode. Treći primjer bi bio vezan uz primjenu umjetnih neuronskih mreža u analizi utjecaja sastava smjesa i reoloških svojstava smjesa na kvalitetu 3D tiska snack proizvoda. Također, skoro svakodnevno snimamo veliki broj uzoraka primjenom spektroskopije u blisko infra-crvenom području te dobivene velike količine spektralnih podataka obrađujemo primjenom umjetnih neuronskih mreža – kaže Maja Benković. 

Budući da predaje studentima na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu te da joj je posao obrazovanje budućih generacija, Maja Benković smatra da AI može biti iznimno koristan ako se primjenjuje u nastavnom procesu – u planiranju ili čak izvođenju nastave.

– Studenti obično dobro reagiraju na zadatke koje moraju riješiti primjenom AI alata jer tu nauče da je najbitnije znati kako AI-u postaviti pitanje – a ovisno o kvaliteti postavljenog pitanja (tzv. prompta), ovisi i kvaliteta odgovora – objašnjava znanstvenica.


Hrvatski Telekom osigurao besplatne licence za najmoćnijeg AI asistenta

Kako bi omogućio korištenje umjetne inteligencije na naprednoj razini, Hrvatski je Telekom u suradnji s jednom od najuzbudljivijih kompanija za AI na svijetu, Perplexityjem AI, osigurao 20 tisuća godišnjih licenci za besplatni pristup najnaprednijem AI asistentu - Perplexityju Pro. S obzirom na velik interes i iskustvo, HT je osigurao dodatne besplatne licence za Perplexity Pro te ih je već preuzeto više od 30.000, a do dodatnih licenci i dalje je moguće doći do 31. svibnja kroz Magenta Moments. Perplexity Pro je osobni AI asistent, koji kombinira napredne vlastite, ali i najbolje globalno dostupne modele AI-ja, poput DeepSeeka i ChatGPT-ja, te daje precizne, izravne i personalizirane odgovore na cijeli niz tema, od pomoći pri planiranju vlastitog putovanja do usporedbi performansi dionica različitih kompanija. Pojedinačna vrijednost godišnje licence koju Hrvatski Telekom daruje iznosi 233 eura.

Krešimir Madunović, član Uprave Hrvatskog Telekoma za privatne korisnike
Foto: Hrvatski Telekom

- Perplexity je odličan osobni AI asistent. Treba najnovija pouzdana informacija? S njim ste sigurni tko je izvor i koja je najaktualnija, a ne zastarjela informacija. Treba isplanirati putovanje? Može. Zanima vas kako nešto skuhati? Želite imati pregled kretanja cijena dionica? Samo recite. Cilj nam je svima, ne samo našim korisnicima već cijelom društvu pružiti modernu tehnologiju i učiniti AI dostupnim svima u Hrvatskoj. Kroz suradnju s Perplexityjem ne ulažemo samo u inovaciju i tehnologiju, ulažemo u Hrvatsku i razvoj potencijala naših ljudi - zaključuje Krešimir Madunović, član Uprave Hrvatskog Telekoma za privatne korisnike.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata