Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blistav osmijeh

Pogledajte kako djeca vrtićke dobi vode brigu o zdravlju svojih zubi

Borna Filic/PIXSEL
06.12.2017.
u 11:19

Iako se sve bolesti usne šupljine mogu riješiti redovnom i pravilnom oralnom higijenom, one su danas u porastu u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Zdravi i bijeli zubi mogu krasiti i vaš osmijeh ako o njima vodite brigu. Drugi način ne postoji. Možemo zaključiti da je najvažnije naučiti što sve obuhvaća oralna higijena i kako se provodi.

Edukacija o oralnoj higijeni od najranije dobi

Pravila oralne higijene ne postoje samo za odrasle ljude, liječnici napominju kako je važno čistiti i mliječne zube koji bi trebali ostali zdravi do nicanja prvih trajnih zubića. Prema nekim podacima, pojava karijesa zabilježena je već oko druge godine djetetova života i to u osam posto slučajeva, što ukazuje na važnost edukacije djece i roditelja.

Svjesni da djeca vrtićke dobi najlakše pamte nove informacijama ako im se ponude na njima prihvatljiv i jasan način, Večernji list i kazalište Tvornica lutaka organizirali su niz edukativnih predstava o oralnoj higijeni.

"Smatram da su projekti koji govore o zdravlju vrlo važni za rast i razvoj naše dječice, a naš se vrtić uvijek rado uključuje u njih. Predstavu ste organizirali u najbolje vrijeme za djecu jer se upravo u ovim godinama kod njih razvija svijest o o važnosti oralne higijene." Izjavila je ravnateljica vrtića Sesvete, Nada Mladiček, dipl. def.

Djecu su predstavom "U strahu su crni zubi" oduševili glumci Petra Radin, Filip Detelić, Matija Šakoronja i Josip Brakus, a nakon što je prdstava završila njihovo je znanje provjerila dr. med. dent. Ivi Pende Čupić, specijalizantici preventivne i dječje stomatologije Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja im je primjerom pokazala kako se pravilno čiste zubi. Kada je djecu doktorica upitala koliko često peru zube i zašto, spremno i glasno su odgovorili "Stvarno često! Da bi oni bili zdravi, čisti i lijepi."

Savjetuje se dijete odvesti stomatologu jednom godišnje i nekoliko puta prije zahvata kako bi se upoznalo s prostorom i liječnikom te stvorilo osjećaj ugode. Pregled mora teći bez forsiranja kako bi dijete postalo zadovoljan pacijent koji će brinuti o zdravlju usne šupljine. Također, važno je posjetiti stomatologa kada je dijete još malo kako bi on na vrijeme otklonio eventualne probleme.

Pogledajte video, a više o projektu saznajte ovdje

Pogledajte i galeriju slika

1/5

Komentara 1

KN
KnowHow
20:15 09.01.2018.

Nijedna bolest usne šupljine se ne može riješiti samo higijenom. pogotovo lažnim savjetima iz ovog članka. Nikad manje u životu nisam prao zube, a usput su mi zubi čvršći nego ikada. Sve se riješava samo zdravom prehranom. Zube perem možda pol minute dnevno iz navike, a ne pucaju i ne kvare se više. Prije sam prao zube nonstop i imao puno karijesa zbog loše hrane. Vrijeme je da se prestane lagati ljude, nisu više tikve kao prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije