Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znate li što je Teff?

Ovo je super žitarica koju obožavaju Gwyneth Paltrow i Victoria Beckham

Gwyneth Paltrow
Foto: BREUEL-BILD/ABB/DPA/PIXSELL
1/7
03.02.2014.
u 11:11

Teff je jedna od osnovnih namirnica u zemlji iz koje potječe - Etiopiji.

Lista neobičnih namirnica kojima se hrane bogati i slavni popunjena je s još jednom "super namirnicom".

Ovaj put riječ je o žitarici teff koja sadržava pet puta više kalcija, željeza i kalija od svih ostalih žitarica, a koju obožavaju Gwyneth Paltrow i Victoria Beckham. Teff je jedna od osnovnih namirnica u zemlji iz koje potječe - Etiopiji.

U specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane u Velikoj Britaniji vrećica teff brašna od 400 g košta nešto manje od 70 kuna, piše Daily Mail.

Kod nas je jeftinija. Pakiranje od 500 grama može se nabaviti za 40-ak kuna ili na sniženju za 25 kn.

"Majkom žitarica" smatra se bezglutenska kvinoja, drevna južnoamerička biljka srodna cikli i špinatu. Njezino lišće ima vrijednost zelenog lisnatog povrća pa se može jesti kao, primjerice, blitva. Ova pseudožitarica ima visoku razinu bjelančevina i smatra se prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina, a sada je etiopijska žitarica dobila naziv "nova kvinoja".

Donedavno su se njome hranile životinje, a ljudi još nisu u potpunosti svjesni koliko je poželjna namirnica za očuvanje ljudskog zdravlja. No, nisu Britanci jedini koji nisu upoznati s blagodatima ove "super namirnice", navodi se.

Sophie Kebede, etiopijskog podrijetla, vlasnica je prodavaonice zdravih namirnica Tobia Teff i tvrdi da cijeli život jede injera, kruh od ove žitarice, ali ostala je zaprepaštena kada je otkrila njenu hranjivu vrijednost.

Ima i jedan nedostatak - ima više kalorija od kvinoje. Jedna šalica teffa ima 286 kalorija, dok ista količina kvinoje ima 222. Sophie napominje da to nije razlog da se odustane od ove žitarice jer je njena nutritivna vrijednost daleko bogatija da bi je se odbacilo zbog nekoliko kalorija više.

Teff super žitarica se može miješati s ostalim žitaricama koje pripremate za jutarnji obrok ili je umiješati u sastojke za kruh, savjetuje Sophie Kebede.

>>Previše zdrave hrane može štetiti organizmu?

>>Minice više nisu 'in'! U modu se vraćaju suknje srednje dužine

Komentara 1

M3
Miške 3
15:39 03.02.2014.

Lažu, frajerice, nisu ni vidjele ni čule za to sranje iz Etiopije. PR agent im je namjestio snimanje, da pokupe veliku lovu. Gwyneth Paltrow ne otvara usta, niti daje bilo kakav intervju dok je se ne uplati najmanje US$ 10.000,-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije