Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivi podaci

Ovo je ono što niste znali kada je riječ o - vjenčanjima!

vjenčanje
Foto: Thinkstock
08.02.2015.
u 08:47

350: u posljednjih toliko godina Kate Middleton je prva građanka koja se udala za princa koji bi mogao naslijediti tron.

Nekad je brak služio kao poslovna transakcija, religiozno žrtvovanje, način da se sačuva društveni položaj i demonstrira bogatstvo.

Srećom, često je i odraz prave ljubavi. Evo kako izgledaju vjenčanja u brojkama...

4. stoljeće: Prema zakonu iz Rimskog carstva, mladoženja je bio obavezan pokloniti nevjesti prsten kao dokaz financijske sigurnosti.

11. stoljeće: Nevjeste u Indiji oslikavale su lica živim motivima i sušile kosu uz vatru – da bi se u njoj zadržao miris dima.

1: Broj dana bračne sreće, prema tvrdnji Marije Tereze od Španjolske, nakon što je postala kraljica Francuske. Njezin rođak i suprug Luj XIV. bio je patološki ženskar. Osim toga, Marija nikad nije dobro naučila francuski jezik, što je još više doprinijelo

njezinoj usamljenosti na dvoru.

170: Navodno broj klauzula iz predbračnog ugovora koji su sklopili Jacqueline Kennedy i Artistotel Onassis.

136 kg: Težina svadbene torte kraljice Viktorije i princa Alberta, na čijem je vrhu bila ledena skulptura u obliku Velike Britanije, okružena Kupidima.

1860. godine na vjenčanju jedne američke nasljednice prvi put je izvedena arija „Here Comes the Bride“, koju originalno pjeva zbor u Wagnerovoj operi „Lohengrin“.

1956. godine filmski studio MGM razriješio je Grace Kelly ugovora u zamjenu za prava snimanja njezinog vjenčanja za princa Rainiera od Monaka.

750 milijuna: Broj ljudi u svijetu koji su pratili TV-prijenos vjenčanja između princa Charlesa i Diane Spencer 1981. godine.

14: Broj dijamanata koji okružuju ovalni safir u zaručničkom prstenu princeze Diane. Princ William je taj prsten dao zaručnici Kate Middleton 2010. godine.

7: Broj godina koliko je ovaj par bio u vezi prije zaruka, za razliku od Charlesa i Diane, koji su hodali kraće od godinu dana.

350: u posljednjih toliko godina Kate Middleton je prva građanka koja se udala za princa koji bi mogao naslijediti tron.

6200: Broj sklopljenih brakova između homoseksualaca u prvoj godini ozakonjivanja istospolnih brakova u američkoj državi Massachusetts.

>>Bivšoj ženi nakon razvoda 30 godina plaćao alimentaciju!

>>Žene danas imaju više partnera nego u 90-ima, ali je manje seksa

Komentara 2

HU
humperlein
08:55 08.02.2015.

izumro izumro to je produljenje roka zna se

OP
openheimer2
12:16 08.02.2015.

nespominjite mi brak upravo se rastajemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije