Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Česta bolest

Ovaj vitamin znatno smanjuje rizik za rak debelog crijeva, a evo gdje ga ima

rak debelog crijeva
Foto: Thinkstock
15.06.2018.
u 11:33

Otkriveno je kako vitamin D pruža otpor tumorima u želucu blokirajući prolaz stanicama raka, a najviše štiti žene

Viša razina vitamina D znatno smanjuje rizik za obolijevanje od raka debelog crijeva, pokazalo je veliko istraživanje koje je provedeno na harvardskoj TH Chan Školi za javno zdravstvo.

Otkriveno je kako vitamin D pruža otpor tumorima u želucu blokirajući prolaz stanicama raka, a najviše štiti žene.

Znanstvenici su istražili slučajeve 5700 osoba oboljelih od raka debelog crijeva s područja SAD-a, Europe i Azije te 7100 osoba koje se kontroliraju, piše Daily Mail.

Uspoređujući podatke, osobe koje su imale manji unos vitamina D imale su čak 31 posto veće šanse da će u idućih pet godina oboljeti od jednog od najčešćih zloćudnih tumora.

Foto: Thinkstock

Zdrave kosti, na što također utječe razina vitamina D, povezane su s 22 posto manjim rizikom za obolijevanje.

– Trenutačno, zdravstvene agencije ne preporučuju vitamin D kao prevenciju protiv raka debelog crijeva, no nakon ovog istraživanja nadamo se da će ga uvrstiti u preporuke – kaže Marji L. McCullough, jedna od autorica istraživanja.

Vitamin D poznat je kao sunčev vitamin i tijelo ga apsorbira preko zraka sunca, no plava riba također je bogata ovim vitaminom. Naime, losos, tuna, skuša i sardine dobar su izvor vitamina D, a možete ga pronaći i u mlijeku, soku naranče, žutanjcima, goveđoj jetri i margarinu.

Pogledajte i galeriju: Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

rak debelog crijeva
1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije