Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Znanstvenici otkrili vezu prehrane bogate kolesterolom i ovog raka

Foto: Thinkstock
28.01.2018.
u 09:53

Tim sa sveučilišta u Los Angelesu istražit će igra li molekularni put kojeg su otkrili sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora

Novo istraživanje Sveučilišta Kalifornija moglo bi objasniti vezu prehrane bogate kolesterolom i raka debelog crijeva jer je na miševima utvrđeno da masne stanice ubrzavaju podjelu stanica čime potiču brzinu rasta tumora.

Znanstvenici su otkrili da povećanje razine kolesterola kod miševa rezultira bržom diobom crijevnih matičnih stanica što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem je na molekularnoj razini otkriven mehanizam koji se skriva iza te pojave i pomoći će razvoju novih lijekova za rak debelog crijeva jer će se znanstvenici usmjeriti na potragu za lijekovima koji će ometati funkcioniranje toga mehanizma.

Rezultate istraživanja znanstvenici s medicinskog fakulteta kalifornijskog sveučilišta objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

"Uzbuđeni smo što smo otkrili da kolesterol utječe na rast matičnih stanica u crijevima a što pak više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza kolesterola u prehrani i raka debelog crijeva već dobro utvrđena nitko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga", kaže voditelj studije Peter Totonoz.

Znanstvenici su povećali udio kolesterola u matičnim crijevnim stanicama nekih miševa uvodeći više masnoća u njihovu prehranu. Kod drugih miševa znanstvenici su promijenili gen koji regulira fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u staničnim stijenkama, što je potaknulo stanice da same stvaraju više kolesterola.

U obje skupine povećala se sposobnost diobe matičnih stanica.

S porastom razine kolesterola kod životinja njihove su se stanice sve brže dijelile izazivajući da se tkivo koje oblaže njihov probavni sustav širi i da se njihova crijeva produže.

Te su promjene značajno ubrzale formiranje tumora u njihovim crijevima.

Tim sa sveučilišta u Los Angelesu istražit će igra li molekularni put kojeg su otkrili sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

1/5

Komentara 3

DU
Deleted user
14:05 28.01.2018.

Osnovna metodološka greška svih istraživanja je što se istraživanjima ispituje jedan faktor pa se te male životinjice opterećuju ekstremno visokim dozama ispitivane tvari...pa dobiveni rezultati ne mogu biti tek tako prevedeni u zaključak o štetnosti jer, prije svega, ljudi jedu sve i svašta pa upravo razne kombinacije mogu biti štetne ili pak potpuno lječidbene. Nije svjedno je li netko jede meso i puno češnjaka, voća i povrća ili pak jede puno mesa, tjestenine i kruha! A što se tiče kolesterola, on je neobično važan kao prekursor mnogih važnih hormona! Neki tumori su upravo ovisni o hormonima itd. Pod stresom se stvara puno kolesterola/hormona jer se organizam sprema na borbu/bijeg, pa je to esencijalna priča života! Poznato je da u nekim borbama izgorimo, a neke borbe dobijemo....! Uz prehranu nije svjedno tko kuha, ljeta žena ili vesela i dobra! Nije svejedno je li obrok jede ljutiti muž ili šaljivi i dobroćudni čovjek. Nije svjedno je li obrok pojeo rudar ili tajnica! Dakle,priča nije baš tako jednostavna. U zaključku mogu reći da hrana bogata kolesterolom ne može biti sama po sebi štetna! Siječate se zablude o štetnosti jaja! Pametnome dosta!

DU
Deleted user
15:09 28.01.2018.

nije masnoća posrijedi nego šećer.

AU
austrougarskigeneral
17:55 28.01.2018.

valjda ce naći jednog dana lijek za rak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije