Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naizgled bezazlena

Ova česta pogreška u kuhinji može vas koštati tisuće eure, a rješava se u svega par sekundi

shutterstock
19.05.2025.
u 10:30

Uložite malo truda sada i uštedite si tisuće eura u budućnosti.

Većina nas koristi kuhinju barem jednom dnevno, ali jedna naizgled bezazlena pogreška mogla bi vas skupo stajati. Iako kuhanje može biti svakodnevna rutina, zanemarivanje jednog važnog detalja može uzrokovati vlagu, plijesan i dugoročno oštetiti vaš dom – i vaš budžet. Na sreću, postoji jednostavno rješenje koje vas može poštedjeti skupe sanacije, piše The Sun

Bilo da pripremate tjesteninu, grijete ručak u mikrovalnoj ili kuhate juhu, svaka termička obrada hrane stvara paru. Ako ta vlaga ne izlazi iz prostora na pravilan način, taloži se na hladnim površinama – i stvara idealne uvjete za razvoj plijesni.

Andrew Pemberton, ovlašteni građevinski inženjer iz tvrtke Professional Snagging Company, upozorava da para može uzrokovati ozbiljna oštećenja: "Kuhinje proizvode veliku količinu vlage, osobito kad kuhate bez poklopca, koristite više uređaja ili zakuhavate vodu".

Naglašava da mnogi korisnici ventilatore koriste prekratko ili ih uopće ne uključuju, što je najveća greška. "Ako isključite ventilator odmah nakon kuhanja, vlaga ostaje zarobljena u prostoru i taloži se", upozorava Pemberton.

Posljedice koje ne želite ignorirati:

  • Crna plijesan iza kuhinjskih elemenata
  • Ljuštenje boje i oštećenja žbuke
  • Iskrivljenje i truljenje materijala
  • Neugodan, ustajao miris
  • Zamagljeni prozori i mokri ormarići
  • Moguća šteta na strukturi doma

Pemberton savjetuje da ventilator ostane uključen barem 10 minuta nakon završetka kuhanja, a ako osjetite dodatnu vlagu – i duže. "Ako imate napu s recirkulacijom, ne zaboravite redovito čistiti ili mijenjati filtre. Također, provjerite vodi li ventilacijski kanal zaista van kuće – ne u tavan, strop ili zatvoreni prostor”, dodaje. 

Novogradnje su često toliko dobro izolirane da vlaga nema kamo otići. Dok su starije kuće imale prirodne ventilacijske točke poput dimnjaka, danas se sve više oslanjamo na tehničke sustave – koji često ostaju neiskorišteni. "Bez pravilnog provjetravanja, i obična večera može uzrokovati ozbiljan porast vlage u zraku", zaključuje Pemberton.

Ako vam se kuhinjski prozori redovito magle, primjećujete vlažne površine ili ustajali miris – to je jasan znak da vaš ventilacijski sustav ne radi kako treba. Uložite malo truda sada i uštedite si tisuće eura u budućnosti.

GALERIJA: Plijesan vam napada kuću? Riješite je se uz ove jeftine trikove

1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja