Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme u zadji tren

Opekline od sunca i nezagrijani mišići najveće prijetnje skijašima

skijanje
Foto: Shutterstock
02.01.2017.
u 08:35

Ako na skijanje odlazite subotom, neka treninzi budu u ponedjeljak, utorak i četvrtak

Prvi snijeg mnogima znači prave zimske radosti jer počinju pripreme za zimovanje. Njegovi ljubitelji često se toliko zanesu u samu pripremu puta i doživljaja koji ih čekaju na planini da zaborave na pravilnu pripremu i važnost fizičke spremnosti. No, postoji trening koji u zadnji tren priprema skijaše za snježne padine.

Važnost treninga

– Pripremu za skijanje u zadnji tren možete odraditi u jednome tjednu prije skijanja. Ako na skijanje odlazite subotom, neka treninzi budu u ponedjeljak, utorak i četvrtak. Prvi trening neka ne bude previše naporan: započnite s 15-minutnim zagrijavanjem na biciklu ili orbitreku i nastavite s uobičajenim vježbama za donji dio tijela kao što su čučnjevi, iskoraci i sl. Zatim, prijeđite na vježbe za donji dio trupa kao što su trbušnjaci i leđnjaci. Drugi trening neka bude najintenzivniji trening u kojem će doći do upale mišića. Opet se pobrinite da odradite kardio trening koji će uključiti mišićne skupine cijeloga tijela, ali posebnu pažnju dajte intenzitetu toga treninga. Posljednji trening pripreme u zadnji tren treba biti takozvani relaksirajući trening – savjetuje trener Ivan Zubić iz Anatomske centrale te napominje kako je intenzitet svakoga treninga individualno pitanje. Napominje i kako je pro ski up trening među najboljim pripremama za skijanje jer je to, zapravo, najbolja simulacija skijanja “na suhome”.

– Time se aktiviraju sve mišićne skupine i odlično je što u njemu mogu sudjelovati svi - djeca, mlađa, srednja i starija dob. Ovaj izuzetno dinamičan, revolucionarni program u kratko vrijeme omogućuje veliki gubitak masnoga tkiva i tonizaciju svih mišićnih skupina. S velikom potrošnjom energije (prosječno između 800-1000 kcal/po treningu) kao ni jedan drugi kardio trening jača mišiće nogu, stražnjice, trbuh, lumbalni dio, cijela leđa, prsa, ruke i rameni pojas kroz sat vremena vježbanja – objašnjava Zubić.

Kako vas ništa ne bi dočekalo nespremne na skijama, sa sobom je dobro ponijeti i malu putnu ljekarnu, a kombinaciju lijekova i potrepština sastavite ovisno o zdravstvenom stanju osoba koje putuju.

Sadržaj putne ljekarne

– Prije svega, trebali biste ponijeti svoju redovnu terapiju jer je bitno da se nastavi koristiti i za vrijeme godišnjega odmora, što ljudi često zaborave ili zanemare. Ako osoba koja putuje boluje od depresije, visokoga tlaka, dijebetesa ili bilo koje druge bolesti, nužno je provjeriti zalihu lijekova za razdoblje u kojem je na putu. Za trudnice je bitno provjeriti sa svojim liječnikom je li putovanje sigurno s obzirom na stanje u kojem se nalaze. Što se djece tiče, bitno ih je pripremiti na samo putovanje. Ako je dijete sklono mučninama za vrijeme vožnje, kiseli bomboni, gazirana pića (najbolje voda) idealna su prevencija za mučninu – ističe mr. pharm. Martina Prusac.

Nikako ne zaboravite pribor za rane ili žuljeve. Takav jedan pribor trebao bi se sastojati od antiseptika, sterilne gaze, zavoj i/ili flastera.

– Trebalo bi ponijeti i analgetik i antipiretik protiv temperature i bolova i/ili kombinirani lijek protiv simptoma prehlade i gripe. Ako imate osjetljiv želudac, ponesite i nešto protiv proljeva i povraćanja; najbolje bi bilo aktivni ugljen, probiotike ili rehidracijsku sol – navodi farmaceutkinja.

Naravno, iznimno je bitno pravilno čuvati lijekove: na jednome mjestu, u originalnoj ambalaži i s uputstvima za upotrebu. Dijabetičari koji koriste inzulin posebnu pažnju trebaju obratiti na prijevoz inzulina jer on mora biti na temperaturi od 4 ˚C te ga je potrebno prevoziti u putnome hladnjaku. Jedna od opasnosti na skijanju je i jako sunce. Često se podcjenjuje opasnost sunca na planini jer se UV zračenje pogrešno veže samo uz ljeto i more. Na planini sunce zna biti i često opasnije te je nužno ponijeti kremu za lice s visokim zaštitnim faktorom kako bi se izbjegle opekline po licu, koje su, nažalost, jako česte.

– Postoji čitav niz lijekova koji uzokuju preosjetljivost kože (fototoksični lijekovi) ako se pacijent izlaže suncu pa je važno da pacijenti znaju što od lijekova i zbog čega ih koriste, a stručan savjet moraju dobiti od liječnika i ljekarnika – ističe farmaceutkinja Martina Prusac.

>>Na zimovanje u inozemstvo planira 39 posto građana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije