Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Obilježite Svjetski dan bez mesa i degustirajte biljne delicije

Kušat će se biljne inačice mesnih jela poput čobanca, pohanih odrezaka, ražnjića i bolonjskog umaka
20. ožujka 2012. u 09:06 13 komentara 2 prikaza
'povrce paprika luk rotkvica'
Foto: ''

Na Svjetski dan bez mesa, u 80 država diljem svijeta mnogi će odbaciti mesne navike i istražiti zdravu i suosjećajnu prehranu sastavljenu od voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica. Prijatelji životinja pozivaju i hrvatske građane da na ovaj dan pokažu kulinarsko umijeće i gostoljubivost te počaste sebe i svoje poznanike ukusnim jelima na biljnoj osnovi.

Organizirat će degustaciju u utorak 20. ožujka 2012. od 12 sati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će građani moći kušati biljne inačice mesnih jela poput čobanca, pohanih odrezaka, ražnjića i bolonjskog umaka.

Svima koji na e-mail Udruge pošalju recepte i fotografije svojih veganskih jela, kojima će obilježiti dolazak proljeća, Prijatelji životinja darovat će neke od nagrada, poput knjiga, majica, platnenih torba, bedževa, privjesaka i slično. Prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla sve je prepoznatljivija kao zdravstveno i ekološki prihvatljivija jer štiti od najčešćih bolesti i uzročnika smrtnosti u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, pretilost i rak. Sve se više govori i o razornom utjecaju stočarstva na okoliš.

Elipso

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Ima nas sve više i više koji gotovo svaki dan \"obilježavamo\" dan bez mesa, ne trebamo čekati taj jedan dan u godini. I da, da je Bog htio da budemo biljojedi, podarijo bi nam dva želuca.

 • serđo:

  prijatelji životinja, mrzitelji ljudi.

 • Avatar pandarean_brewmaster
  pandarean_brewmaster:

  Jel se smije uletit sa standom kotlovine da se poboljsa ponuda? :)