Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Starčević

Njegova je politička ideja bila sažeta u geslu 'Bog i Hrvati'

ante starčević
09.08.2013.
u 14:15

U opsežnom istraživanju koje su proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske između 100 ponuđenih velikana izabrali su njih 30 na koje su najponosniji.

(Žitnik kod Gospića, 1823. – Zagreb, 1896.) Hrvatski političar, povjesničar i književnik, kojeg Hrvati – zbog jasne nacionalne ideje, zauzimanja za očuvanje hrvatske državnosti i samostalnosti, razvoj demokratskih prava i sloboda – nazivaju “Ocem domovine”.

U Hrvatskom saboru bio je najgorljiviji zagovornik hrvatske neovisnosti, odlučno se protiveći bilo kakvim upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom.

U Monarhiji je vidio najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda te je vjerovao u sposobnost hrvatskog naroda da sam sa sobom upravlja i da suverenitet proizlazi iz naroda a ne vladarske veličine postavljene tobože milošću i voljom Božjom. Zastupao je politiku pune nacionalne slobode i neovisnosti, bez iluzija o jedinstvu južnih Slavena. U drugoj polovici XIX. stoljeća bio je najdosljedniji zagovornik demokratskih narodnih prava i političkih sloboda.

Boreći se protiv ostataka feudalizma i za demokratizaciju javnog života, bio je veliki kritičar uloge klera u hrvatskom javnom životu. Sukus njegove političke ideje bio je sažet u geslu “Bog i Hrvati”. Utemeljitelj je i ideolog Hrvatske stranke prava. Umro je u 73-oj godini slavljen od naroda, a pokopan je po vlastitoj želji u Šestinama kod Zagreba. Njemu u čast imenovani su mnogobrojni trgovi i ulice u hrvatskim gradovima a njegov lik se nalazi na novčanici od tisuću kuna.

>>Juraj Dobrila – Biskup, osnivač škola, pisac i borac za hrvatstvo

Komentara 1

ST
StjepanDrugi
07:00 27.07.2014.

HSP1861 je Jedina stranka u RH koja uistinu slijedi nauk oca Domovine. Sve ostale HSP "verzije" nastale su u labaratoriju HDZ-a sa ciljem da se potpuno rastoči članstvo u više stranaka kako bi se do temelja uništilo pravaštvo u našoj Domovini, u čemu su nažalost i uspjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije