Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročistite zrak

Ne znate kako se riješiti vlage u stanu? Stručnjaci imaju odgovor

Unsplash
19.01.2022.
u 07:00

Ako ju ne uklonite, može stvoriti plijesan, uništiti parkete, ali i loše utjecati na vaše zdravlje.

Vlaga u stanu nije rijetka pojava, posebno ljeti zbog vrućina i zimi kada su vrlo niske temperature u jutarnjim i večernjim satima. Pretjerana vlaga stvara neugodan zrak, može uništit vaš dom stvaranjem plijesni i mrlja na zidovima, a nije dobra ni za zdravlje - dovodi do problema s dušnim putovima, alergija i lošeg sna.

Kako primijetiti vlagu u domu?
Osim što biste se vi mogli pojačano znojiti, najlakši način za prepoznati vlagu je uz pomoć vlagomjera kojeg možete kupiti u bilo kojoj trgovini s kućnom opremom. Normalan postotak vlage je do 30, 40 posto - ako vam vlagomjer pokazuje da je između 45 i 50 posto trebali biste poraditi na spuštanju razine, a stručnjaci iz Husky Air otkrivaju kako.

1. Koristite klima uređaj
On će prirodno reducirati vlagu u zatvorenom prostoru i pročistiti zrak. 

2. Koristite ventilaciju
Dok kuhate ili se tuširate, obavezno uključite ventilatore u tim prostorijama - i nemojte ih isključiti čim završite ove aktivnosti već ih ostavite upaljene još 30 do 60 minuta kako bi se razina vlage spustila.

Očistite prašinu iza radijatora uz pomoć stvari koju sigurno imate kod kuće

3. Tuširajte se u hladnijoj vodi
Topli tuš znači i više vlage u zraku koja se dosta teško izvlači iz kupaonice, pa se na pločicama i zidovima može stvoriti plijesan. Da to izbjegnete, tuširajte se u mlakoj vodi.

4. Sušite rublje vani
Mokro rublje na sušilu i radijatorima stvara jako puno vlage u zraku, posebno zimi kada je upaljeno grijanje, a prozori zatvoreni. Kako biste to spriječili, stavite sušilo van - na balkon ili u dvorište. 

5. Nabavite odvlaživač zraka
Ovo je jedan od najboljih pomagača u borbi protiv vlage. Zrak će postati hladniji i čišći. Posebno su korisni ljeti kada je vruće.

Genijalan razlog da u perilicu rublja ubacite - crni papar!

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije