Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet najboljih

Naše najbolje plaže za obitelji s većom djecom

more
Zoran Grizelj/Pixsell
29.06.2010.
u 09:00

Ako izuzmemo neke zabačene, ruralne uvale, u Istri i na Kvarneru praktički više nema neuređenih plaža.

Kantica i lopatica, lopta za napuhavanje i pojas odavno više nisu sličica savršenog ljetovanja za naše mališane. Poput odraslih, i djeca sve češće žele zabavan odmor pun doživljaja. Naravno, i dalje se sve vrti oko mora i plaže. Srećom, sve više jadranskih domaćina prilagodilo se tome i sve su rjeđe plaže koje još nije oplemenila ljudska ruka. Pogotovo na sjeveru naše obale. Osim pet plaža koje danas preporučujemo, dobre obiteljske plaže imaju i Crikvenica, Brela, Medulin...

Niti jedan tuš

- Ako izuzmemo neke zabačene, ruralne uvale, u Istri i na Kvarneru praktički više nema neuređenih plaža. Gotovo sve imaju barem uređen prilaz, parkiralište, tuševe, kabine za presvlačenje, kante za smeće... Većina, čak i one koje nemaju plavu zastavu, ima čak i spasilačku službu - kaže Ante Kutle, ravnatelj udruge Lijepa Naša, koja dodjeljuje plave zastave i čijim je zaposlenici posao, među ostalim, dobro poznavati jadranske plaže.

Za razliku od uređenijih plaža na sjeveru naše obale, u Dalmaciji ih je mnogo više nedirnutih, posve divljih. I to ne samo na nepristupačnijim dijelovima obale nego i u mjestima. Recimo, u razvikanom je i skupom Hvaru tek u prvim poratnim godinama plaža nedaleko od gradskog hotela Bodul dobila dvije stube kako turisti više ne bi naskakivali s ulice na žal. Nakon nekog vremena su osvanule i kabine za presvlačenje i kante za smeće, ali i dalje - niti jedan tuš.

- Da, to nije rijedak slučaj u Dalmaciji. Recimo, cijeli Pelješac nema ni jednu plavu zastavu. Nema je ni na Visu. Na Korčuli i Braču imaju ih samo po jednu itd. - kazuje naš sugovornik.

Od mačaka do zastave

Iako duž razvedene jadranske obale ima bezbroj prekrasnih plaža, mnogo uređenih kako bi kupačima bilo ugodnije, zabavnije i sigurnije i dosta žala netaknutih ljudskom brigom, sve skupa je ipak bitno bolje nego prije desetak godina. Svijest da se gostu mora ugoditi kako u sobi u kojoj spava, restoranu u kojem jede ili kafiću gdje pije kavu, tako i na plaži na zavidnoj je razini. Svake se godine mnogo investira u uređenje plaža.

- Ali to se i te kako isplati. Pogledajte splitske Bačvice. Prije desetak godina tamo je bilo i mrtvih mačaka. Onda je napravljena kanalizacija, plaža je uređena, opremljena i sada je to plaža s plavom zastavom, poznata i posjećena - kaže Kutle.

Bačvice su, inače, među pet plaža koje ovoga ljeta preporučujemo mladima i o kojima ćemo pisati sutra.

NIKOLINA, BAŠKA VODA

Šljunčana plaža pod nadzorom spasilaca ima dječja igrališta, a među ostalim nudi mogućnost igranja nogometa, tenisa, rukometa, košarke, odbojke i boćanja te parasailing, paragliding, jedrenje na dasci, skijanje, pedaline, školu ronjenja...

VELA PLAŽA, BAŠKA, KRK

Šljunčana plaža u središtu mjesta, dugačka je oko 1800 metara, ima spasilačku službu, pristupačan ulaz u more, plićak za dječje igre, pedaline u obliku automobila i sl. te kafiće, slastičarnice, restorane i trgovine u neposrednoj blizini.

BENE, SPLIT 

Ova splitska plaža nije šljunkovita, nego kamena, a većim je dijelom u hladovini borove šume. Pored nje je dječje igralište s ljuljačkama, klackalicama... ali i cijeli sportsko-rekreacijski centar i lokali. Iz središta grada vozi autobus broj 12.

TRINĆEL, PLANJKA, STARA NOVALJA

Lijepo pješčano žalo dužine tristotinjak metara postupno ulazi more, ima sportsko igralište, vodeni tobogan, fast food, a od ceste je ograđeno kamenim zidom. Iz Stare Novalje se stiže pješice, a iz Novalje automobilom.

BIJELA PLAŽA, SOLARIS, ŠIBENIK

Klincima je zabava zajamčena: napuhani dvorac i brod, drveni dječji grad, vodeni tobogan i bazen, igralište s više sprava, zatvorena igraonica, minikarting, bicikli... samo su dio sadržaja koji se nudi na sitnom šljunku šibenske Bijele plaže

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije