Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ s pićem

Nakon koktela povraćate? Popili ste opasni metanol

Koktel,  portal
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.07.2013.
u 12:00

Najčešće krivotvoreno piće koje sadrži opasni spoj jest votka, sastavni dio mnogih koktela

Sunce, more, plaža... vi na zasluženom godišnjem odmoru. Napokon ste opušteni i kočnice su vam popustile, bezbrižno uživate u iću i piću... Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija poziva na oprez. Posebice ako ste za odmor izabrali zemlje istočne i jugoistočne Europe te Azije.

Naime, posljednjih tjedana zabilježen je povećan broj trovanja metanolom, prenosi Daily Mail. Metanol, inače sastavni dio antifriza i sredstava za čišćenje, bojom i okusom ne razlikuje se od etanola, alkohola koji inače pijemo. Međutim, metanol je poguban za ljudsko zdravlje. Već dvije žlice izazivaju povraćanje, dezorijentaciju, sljepoću, a u ekstremnim slučajevima i smrt.

Osim po svojoj otrovnosti, metanol se od etanola razlikuje i po cijeni. Točnije, mnogo je jeftiniji pa mnogi krivotvore pića dodajući im industrijski metanol.

Najčešće krivotvoreno alkoholno piće jest votka, sastavni dio mnogih koktela koji su glavni uzrok trovanja ovim spojem. Inače, samo lani u Europi su inspektori pronašli i zaplijenili više od 250 milijuna boca različitih alkoholnih pića s ovom nedozvoljenom supstancijom.

Simptomi trovanja ovise, dakako, o popijenoj količini, a mogu se manifestirati 45 minuta nakon konzumacije, ali i nakon tri dana.

Kako metanol utječe na živčani sustav, najčešći je simptom trovanja sljepoća. Osjetite li takve simptome, odmah potražite liječničku pomoć. Budući ga je nemoguće razlikovati od etanola, stručnjaci savjetuju da dobro proučite cijene, ako je piće sumnjivo jeftino, vjerojatno je "lažnjak" s metanolom. U takvim situacijama najsigurniji je izbor pivo – u njega se gotovo nikad ne dodaje za zdravlje poguban metanol.

>>Najskuplji koktel na svijetu – 40 tisuća dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije