Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći kolači

Najbolja i točka! Domaća gibanica s makom i čokoladom nema konkurenciju

Sandra Šimunović/Pixsell
04.11.2022.
u 10:15

U ovu savršenu tradicionalnu gibanicu s makom prošvercajte malo čokolade i oduševite sve ukućane. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili – ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom – napravite oblik koji poželite.

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom

Sastojci za tijesto:

450 g glatkog brašna

1 suhi kvasac

1 jaje

1 žutanjak

50 g šećera

malo soli

malo korice limuna

15 g ulja

200 ml mlijeka

80 g maslaca

Sastojci za nadjev:

200 g mljevenog maka

150 ml mlijeka

80 g čokolade za kuhanje

2 žlice marmelade po izboru

malo mrvica

malo praška za pecivo

1 bjelanjak

malo šećera (po želji)

malo soli

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne. Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell




 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije