Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Mojito, razlog zbog kojeg je čak i Bond zaboravio martini

mojito
Getty Images/iStockphoto
19.07.2013.
u 08:00

Osvježavajući u svojoj jednostavnosti, mojito je piće koje ne poznaje godišnje doba, no ljeti je – uz svježu metvicu i limetu – njegov doživljaj potpun.

Na Kubu, kažu, valja otići, i to čim prije, odnosno dok još uvijek odiše dahom prošlosti, minulim vremenima, uzbudljivim noćnim životom i nonšalancijom bez premca. Upravo je ondje, u državi-otoku okruženom Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlantskim oceanom, nastao čitav niz pića koja su popularnost stekla diljem svijeta. Mojito je jedno od njih, a njegova je popularnost obišla svijet. Osvježavajući u svojoj jednostavnosti, mojito je piće koje ne poznaje godišnje doba, no ljeti je – uz svježu metvicu i limetu – njegov doživljaj potpun.

Metvica, med, limeta

Prema nekim izvorima, priča o mojitu seže čak do 16. stoljeća kada su ga stanovnici Kube i Latinske Amerike pripremali od alkoholnog pića koje je prethodilo prvom rumu. Riječ je o piću poznatom kao El Drakue. Naime, sir Francis Drake, nakon neuspješnog pohoda na Havanu krajem 16. stoljeća, ostao je bez zaliha ruma pa je sa svojim ozloglašenim gusarima smislio kako nadoknaditi potrebne količine žestokog pića ili, kako su “žesticu” domaćini nazvali – aguardiente. Piće je bilo toliko loše da ga je valjalo pomiješati, posebno ljeti kako bi se pile manje količine.

Najbolje rješenje bilo je dodati med, iscijeđen limetin sok i metvicu, sastojke kojih je oduvijek bilo u izobilju, te sve ohladiti. Metvica i sladilo prikrili bi oštrinu okusa, a led koji je u originalnom receptu drobljen – svježinu i pitkost.

Ernest Hemingway i Pierce Brosnan

No, osim ove priče postoji i ona da su se mojitom osvježavali afrički robovi na Kubi u 19. stoljeću kada bi, radeći na plantažama trske, došli u prigodu dočepati se malo ruma. Miješali su ga sa šećerom i metvicom. Mojito je postao koktel 1942. godine u noćnom klubu La Bodeguita del Medio u Havani, gdje ga je ispijao Ernest Hemingway. Popularnost se proširila do Key Westa na Floridi, njime je nazdravljao i Bond, kada ga je glumio Pierce Brosnan u filmu “Umri drugi dan”. Svjetska popularnost dogodila se tek kada se Bacardi uključio u priču o “long drinku” koji se priprema od žličice šećera u prahu, soka jedne limete, šake listića mente, grančica mente, bijelog ruma i sode ili mineralne vode te drobljenog leda. I svakako, tresti, ne miješati.

>>Marinove kuharske čarolije u Pepe Neru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije