Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije dobra zamisao.

Mogu biti opasni: Sve više Europljana kao kućne ljubimce drži opasne divovske puževe

Shutterstock
13.11.2023.
u 12:30

Dodaju da bi i otprilike dvije trećine od najmanje 36 poznatih patogena u puževima moglo zaraziti ljude.

Afrički divovski puževi, dugački i do 20 centimetara sve su češći kućni ljubimci u europskim domaćinstvima, no švicarsko sveučilište upozorava da to i nije dobra zamisao. Te bi životinje mogle biti opasne za ljude, jer mogu prenijeti plućne gliste koje se izliježu u plućima štakora, što u ljudi može rezultirati razvojem meningitisa, objavio je tim znanstvenika sa Sveučilišta u Lausannei u znanstvenom časopisu "Parasites & Vectors".

Dodaju da bi i otprilike dvije trećine od najmanje 36 poznatih patogena u puževima moglo zaraziti ljude. Popularne vrste u europskim terarijima su afrički divovski puž (Lissachatina fulica) i azijski puž vrste ahat (Achatina achatina).

VEZANI ČLANCI:

"Društvene mreže pune su fotografija ponosnih vlasnika koji puževe stavljaju na kožu ili čak u usta", rekla je zoologinja Cleo Bertelsmeier s Instituta za ekologiju i evoluciju biološkog i medicinskog fakulteta u Lausannei. Kazala je kako ljudi vjeruju da je puževa sluz dobra za kožu, no ona može predstavljati opasnost zbog prijenosa patogena.

Bertelsmeier i njezini kolege su nakon analize brojnih fotografija objavljenih na društvenim mrežama ustanovili da se divovski puževi drže u domaćinstvima kao kućni ljubimci. Upozoravaju da mnogi među njima nisu svjesni rizika "kojiemu izlažu i sebe i djecu kada ih, primjerice stavljaju na lice", rekao je koautor studije Jérôme Gippet.

Istraživači upozoravaju da će, poraste li trgovina ovim kućnim ljubimcima, "biti više prilike za unošenje i širenje štetnih patogena na ljude i druge životinje". Ahatni puževi su proždrljivi i brzo se razmnožavaju. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) uvrstila ih je na popis opasnih invazivnih vrsta i svrstala ih u kategoriju štetočina.

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

 

Komentara 1

CH
chemica
12:53 13.11.2023.

Pa se ti uzdaj u inteligenciju širokih narodnih masa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije