Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Saznajte koja vam bolest prijeti s obzirom na mjesec rođenja

Prema ovom istraživanju, astma se više javlja kod osoba rođenih u rujnu, angina kod rođenih u travnju...
14. lipnja 2015. u 20:36 5 komentara 30878 prikaza
injekcije
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Je li mjesec rođenja povezan s rizikom od obolijevanja od određenih bolesti? Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Informatics Association sugerira da određena veza postoji.

Kako prenosi Time, Nicholas Tatonetti iz medicinskog centra sveučilišta Columbia i njegov tim pregledali su kartone pacijenata u tom centru u razdoblju od 14 godina, od 2000. godine nadalje. Utvrđeno je da je od 1688 bolesti njih 55 pokazalo snažnu povezanost s mjesecom rođenja koja nije mogla biti objašnjena samo slučajnošću. Među njima je iznenađujuće veliki broj srčanih bolesti. Ranija istraživanja, na primjer, povezivala su rođenje krajem ljeta ili tijekom jeseni s astmom ili respiratornim problemima jer je veća vjerojatnost da će trudnice tijekom zime pokupiti gripu.

Prema Tatonettijevom istraživanju, astma se više javlja kod osoba rođenih u rujnu, angina kod rođenih u travnju, ateroskleroza je povezana s ožujkom, hipertenzija sa siječnjem... Prikaz svih bolesti povezanih s mjesecima možete pronaći ovdje.

>> Govorili joj da je anoreksična pa nakon 20 godina otkrili istinu: 'Imam još nekoliko mjeseci'

>> Ako pijete dva gazirana pića na dan, može vam se dogoditi ovo

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar think pink
  think pink:

  ajme "novinarstva"... ovo je samo dno profesije

 • jdoranic:

  da, "ajme novinarstva" ali i "Ajme prijevoda"! Pod "angina" se u hrvatskom podrazumijeva upala grla (najčešće kod djece) ali ovdje je "angina, chest pain" - znači da očito misle na bolesti srca... sve u svemu američka bedastoća

 • Deleted user:

  Ameri stupidnjaci!!