Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mediteranska dijeta

Maslinovo ulje ima veliku snagu u zaštiti srca

maslinovo ulje, masline (1)
Dusko Marusic/PIXSELL
26.02.2013.
u 16:58

Dijeta koja je posljednjih godina postala hit na zapadu bogata je voćem, povrćem, ribom i orašastim plodovima i odlična je za zaštitu srca i krvnih žila. Takvu reputaciju prije svega može zahvaliti maslinovom ulju...

Zna se da je korištenje maslinova ulja blagotvorno za zdravlje, posebno za srce i krvne žile, a mediteranska prehrana u kojem se najviše koristi produljuje život. Međutim, tijekom dosadašnjih istraživanja blagodati mediteranske prehrane ispitivala su se većinom na ljudima koji su preživjeli infarkt ili moždani udar, pa su znanstvenici sa sveučilišta u Barceloni željeli saznati stvarni utjecaj ove dijete na zdravlje zdravih ljudi.

Voditelj istraživanja Ramon Estruch okupio je ispitanike koji su pet godina živjeli na mediteranskoj prehrani i pratio je kolika je vjerojatnost pojave infarkta, moždanog udara i smrti. Drugi dio ispitanika hranio se tzv. klasičnim nemasnim dijetama koje su koncentrirane na smanjeni unos masti u organizam.

Rezultati su pokazali značajno bolju zdravstvenu sliku kod osoba koje su se hranile na mediteranski način, a najbolje su prošli oni koji su prehranu bazirali na maslinovu ulju, dok su po pokazateljima odmah iza njih bili oni koji su prehranu bazirali na orašastim plodovima. U odnosu na ispitanike na malomasnim dijetama, rizik od infarkta bio je manji za čak trideset posto. Svi oni imali su znatno manji krvni tlak, a zabilježene su i promjene u razini kolesterola.

Najbolja grupa, ona na maslinovu ulju, zamijenila je crveno meso bijelim, tri puta tjedno jeli su ribu, a izbacili su i mliječne proizvode. Konzumirali su i četiri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno raspoređenog na obroke.

– Zaista vjerujemo da mediteranska dijeta smanjuje opasnost od različitih udara i smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima – kazao je Estruch, piše Daily Mail

 

Komentara 3

BO
boston
17:16 26.02.2013.

Odlicno! Jos kad bi si mogao priustiti maslinovo ulje, u zemlji sa izobiljem maslina, sve bi bilo ok

SJ
Sve je uzalud
18:00 26.02.2013.

Ova prekrasna Zvjezdina ulja koje Todorić mješa 1:7(Komine uz pomoć nafte). Tritonova i Orgula. Treba probat moje u kojom se svaka bura svaki maestral osječa čuje se svaki cvrkut gardelima, cvrčka, miris bilja i smilja Bračkog. Hladna preša tradicionalno, svakoo jutro jušna žlica ma tašte. Kupujte ono od 70 kuna to je ono "pravo".

OB
-obrisani-
18:05 26.02.2013.

Bostone, smanji potrošnju na gluposti i imat ćeš za maslinovo koje u DM-u stoji 70 kn za litru ekološkog ulja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije