Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorak život?

Ljubitelji slatkoga oprez! Šećer ipak uzrokuje dijabetes!

dijabetes (1)
Borna Filic/PIXSELL
14.03.2013.
u 14:00

Šećer na drugačiji način utječe na jetru i gušteraču od drugih nutrijenata, stoga s njime valja biti oprezan...

Slatkoljupcima vjerojatno ne prođe dan da ga ne zaslade svojim omiljenim desertom ili čokoladicom. Međutim, unos šećera razoran je za organizam, a za svakih 150 kalorija unesenog šećera raste vjerojatnost od razvoja dijabetesa za jedan posto, otkrilo je desetogodišnje istraživanje UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu i Međunarodne fondacije za dijabetes.

Iako znanstvenici naglašavaju da šećer nije jedini faktor razvoja dijabetesa, ipak igra značajnu ulogu. I prijašnje su studije naglašavale da šećer utječe na jetru i gušteraču na drugačiji način od ostalih nutrijenata.

Studijom u kojoj su prikupljani podaci iz čak 175 zemalja o zdravlju osoba između 29 i 70 godina utvrđeno je da se smanjenjem unosa šećera, neovisno o tome vježbaju li ljudi ili ne ili su pretili, dolazi do smanjenja učestalosti pojave dijabetesa, prenosi UCSF.edu.

- Ne umanjujemo značaj pretilosti, ali ovi podaci pokazuju da na općoj razini postoje dodatni faktori koji doprinose riziku od razvoja dijabetesa, pored debljine i kalorijskog unosa, a šećer tu igra ključnu ulogu - kaže endokrinolog i koautor istraživanja Robert Lustig.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije