Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite...

Konobari otkrili najgore stvari koje gosti rade, a jedna greška ih posebno živcira

shutterstock
28.12.2022.
u 11:26

Najgori je grijeh gomilanje smeća poput iskorištenih salveta na tanjure

Posluživanje hrane je fizički zahtjevno jer zahtijeva da osoba bude na nogama dulje vrijeme, noseći pažljivo izbalansirane i teške pladnjeve s hranom. To je i psihološki zahtjevno, jer se moraju nositi sa širokim rasponom gostiju. Dakle, kada izađete jesti, konobari zaslužuju vaše suosjećanje, posebno kada uzmete u obzir da rade na tome da vaše iskustvo učine ugodnim. Većina nas to zna pa pokušava pokazati svoju zahvalnost, ali znate li koje stvari najviše živciraju konobare?

Slaganje tanjura
Mnogi od nas pokušavaju biti od pomoći konobaru obavljajući neko osnovno čišćenje za stolom kada je obrok gotov, uključujući slaganje tanjura i pribora za jelo. Ovo se čini kao način da malo olakšamo posao konobarima, ali mnogi konobari bi htjeli da prestanemo, jer tanjure ne slažemo kako treba, što im otežava posao. Najgori je grijeh, međutim, gomilanje smeća poput iskorištenih salveta na tanjure, jer onda konobar mora micati smeće s vaših tanjura ili ga vaditi iz čaša, što je puno teže nego samo počistiti ih sa stola, kako piše LifeHacker.

 Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta!

1/16

Zatrpavanje stola
Jedan od načina na koji će vas konobar obožavati je da napravite mjesta kada dođu noseći nevjerojatan broj tanjura za vaš stol. Ovo posebno vrijedi za stvari koje uopće ne bi trebale biti na stolu, poput vašeg telefona ili dječjeg tableta. Dok će većina poslužitelja rado rasporediti posuđe na vašem stolu kako bi osigurali da je sve pravilno postavljeno, uklanjanje stvari s puta to čini puno lakšim.

Šutnja
Konobari i konobarice su vrijedna ljudska bića, ali i dalje mogu pogriješiti. Jedan od načina da ih natjerate da vas mrze je da šutite kad ste nezadovoljni zbog nečega, pogotovo ako tada date manju napojnica kao pasivno-agresivnu kaznu. Jedna je stvar ako ukažete na pogrešku, a nešto je sasvim drugo kada iscrpljenom konobaru ne date čak ni priliku da ispravi grešku.

Maniri
Reći "molim" i "hvala" može se činiti kao osnovno normalno ponašanje, ali mnogi ljudi to zaborave dok sjede u restoranu. Ideja da je konobar tu da vas posluži i da je za to plaćen ponekad daje ljudima dojam da se ne moraju ponašati po uobičajenim pravilima društva. Postoji neka duboka psihologija koja okružuje društvenu dominaciju koja igra ulogu u ovome, ali to je iluzija. Ljubazan odnos prema konobarima uvelike će doprinijeti boljoj usluzi i ugodnijem iskustvu.

Nespremnost i odugovlačenje
Konobarenje je često iscrpljujuće. Vaš konobar ima posla s više stolova, svi sa specifičnim zahtjevima i različitim tempom. Sasvim je u redu postavljati pitanja o jelovniku i trebati vam nekoliko minuta da smislite što ćete naručiti, ali ništa ne izaziva ljutnju  konobara kao stol koji se ne može sabrati i jednostavno naručiti. Najbolji put je da postavljate sažeta pitanja i budete spremni naručiti u prilično pravo vrijeme. Ovo je posebno važno kada je restoran pun.

Promjena konobara
U užurbanom restoranu može biti pomalo frustrirajuće kada vam se čini da vaš konobar nestaje, a vi trebate napuniti kavu ili ste spremni za račun. No zgrabiti bilo kojeg konobara i zamoliti ga da vas posluži je siguran način da iritirate svog konobara. Osim ako nemate ozbiljno lošu uslugu, uključivanje drugih konobara samo stvara zabunu i čini da vaš konobar izgleda loše.

Ne ostavite napojnicu
Nerijetko su plaće konobara tek osnovne, što znači vrlo male pa mnogi ovise o napojnicama. Ako ste u mogućnosti, ostavite napojnicu, to im znači puno.

U restoranu je u pogonu cijeli jedan sustav ljudi koji funkcionira oko vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da netko duže čeka na slobodan stol, ustupite svoje mjesto nakon obroka. Pazite na svoju malu djecu koja trčkaraju okolo da nas ne ometaju u poslu ili uzrokuju da nam nešto s tacne padne na pod. Ili na njih. 

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Ključne riječi

Komentara 3

MI
milos7
02:58 29.12.2022.

Kakav idiotski tekst, ne znam odkle da krenem. ajmo prvo od salveta, gde da ih odlozi ako jedu neki finger food, posao konobara je da odrzava sto cistim a samim tim daje do znanja ljudima da obraca paznju na njih, sledece, dodavanje tanjira jeste lose za konobara ali ako neko tako pokusa da pomogne znaci da je zadovoljan servisom i zato pomaze, dalje... ako neko nije spreman da naruci ili se razmislja nesto duze pravi konobar ce prici pitati jer treba pomoc a ako ne treba recice bicu sa vama za par minuta, tako daje do znanja da je sa njima a kupuje vreme da usluzi ostale goste... bas los teks, verovatno ga je pisao neki lenj konobar koji bas i ne voli to sto radi. pozdrav, svako dobro i volite svoj posao kakv god da je

NA
najposebniji
12:25 28.12.2022.

Pozdrav ugostiteljima, za vas neće biti 40ak neradnih nedjelja! Vaš trgovac.

MT
mačak tom
11:57 28.12.2022.

Pozdrav svim vrijednim konobarima i konobaricama. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije