Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraćanje korijenima

Bio Zrno diže ekološku proizvodnju na novu razinu uz pomoć HAMAG-BICRO-a

Bio Zrno
30.11.2022.
u 08:00

Vraćanje korijenima u svakom smislu ukratko opisuje priču obiteljskog projekta Bio Zrno i uspješnog poslovnog pothvata Davida Pejića

Već krajem 80ih godina Davidovi roditelji Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić bili su svjesni važnosti ekološke proizvodnje hrane i pogodnosti za zdravlje ljudi. Svoje zanimanje, znanje, ideje i rješenja dijelili su s drugima kroz edukacije, a u isto vrijeme gospođa Zlata Nanić, pionirka ekološkog uzgoja u Hrvatskoj, osnovala je Zrno eko imanje, koje su Pejići 2010. spojili sa svojim poslovnim projektom.

Od tada do danas Bio Zrno se razvija i raste, a najnovija potvrda svih nastojanja je nagrada kojom je David Pejić proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU. Uz ideju, viziju i uporan rad, kojim David nastavlja uspješnu poduzetničku priču, podrška poslovanju je svakako bio i Mikro zajam za ruralni razvoj za koji su aplicirali kod HAMAG-BICRO-a. Njime je kupljena specijalizirana mehanizacije za ekološki uzgoj povrća na otvorenom. To je Zrnu omogućilo još uspješniju proizvodnju, kao i bolju kvalitetu uroda uz smanjenje troškova proizvodnje.

Pogodnosti ekološke poljoprivrede nadilaze nagrade i priznanja

Osvrnuvši se na nedavnu nagradu za najboljeg ekološkog poljoprivrednika i značaj koji ona nosi u smislu motivacije za dalje, David koji je obiteljski posao preuzeo 2015. godine po povratku sa studija, ističe: „Nagrada je velika čast i priznanje koje me čini ponosnim prvenstveno na tim i djelatnike Zrna, koji su kroz sve ove godine zajedno sa mnom stvorili nešto vrijedno nagrađivanja. Definitivno je riječ o prigodi koja nas motivira da sagledamo što smo sve napravili i postigli u zadnjih nekoliko godina te nas inspirira za daljnji rad u razvoju i promicanju ekološke poljoprivrede.“

David smatra da nagrada nije samo poticaj vrijednim ljudima Zrna za nastavak bavljenja poslom, već i poziv svim drugim poljoprivrednicima, kao i savjet za dodatan iskorak gospodarstva u cjelini. „Snažnijim i jasnijim opredjeljenjem za ekološku poljoprivredu, Hrvatska bi mogla ostvariti niz okolišnih, ali i ekonomskih pogodnosti i to ne samo u poljoprivredi, već i u turizmu. Ako dobivena nagrada Europske komisije na bilo koji način ubrza ili osnaži taj proces, odnosno da vjetar u leđa hrvatskim eko poljoprivrednicima i proizvođačima, smatrat ću to iznimnim uspjehom.“

Zdravlje kao ideja i poslovni model

Prave efikasne poduzetničke priče nema bez izazova, ali ono što priču čini uspješnom je upravo prevladavanje tih izazova. Kao holistički proizvodni sustav, Zrno je iznimno zahtjevan i sveobuhvatan projekt, a prepreke su uvijek prisutne, brojne i raznolike - od nedostatne infrastrukture do pronalaska radne snage. Posvećenost ideji proizvodnje zdrave hrane i predanost svih uključenih u taj kompleksan proces nadilaze svaki problem, tako da Zrno „klija“ i raste, nesmetano i kontinuirano.

Svjesni izazova koje donosi ograničenost veličine postojećih proizvodnih objekata i prostora na Zrno eko imanju, odlučili su izgraditi novi proizvodni kompleks koji bi im omogućio daljnji razvoj po pitanju proizvodnih količina, ali i širenje asortimana proizvoda.
Kao i svaki plemeniti poduzetnički pothvat koji u fokusu nema isključivo profit, i Bio Zrno ima viši cilj, a to je dobrobit zajednice i gospodarstva. Tako u Zrnu žele ubrzati razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te svojim praksama i edukacijom doprinijeti održivosti poljoprivrede u što većem obimu.

Kako i na koji način, David jasno objašnjava: „Na individualnoj razini, jasno je da trenutačne prakse konvencionalne poljoprivrede po pitanju korištenja i štetnosti pesticida za zdravlje okoliša i pojedinca, nisu održive. Ključno je da kao društvo što prije nadiđemo trenutačnu situaciju u kojoj je hrana, kao osnova našeg postojanja, istovremeno i izvor potencijalne ugroze. Ekološka poljoprivreda tu igra važnu ulogu, što pokazuje i činjenica da brojne zapadne zemlje bilježe trend najvećeg povratka mladih ljudi ruralnim područjima od kraja 60ih godina.“

Klimatske opomene su jasne i vidljive, a priroda neumoljiva

Povratak korijenima, koji nije ništa drugo nego uzgoj hrane kako su radili generacijama prije nas, u suzvučju i dijalogu s prirodom, u prvi plan stavlja i rastuću potražnju za ekološkim proizvodima od malih, lokalnih uzgajivača. Konvencionalna poljoprivreda je istovremeno i značajan uzrok, ali i značajna žrtva nadolazećih klimatskih promjena. Razdoblje eksploatacije prirodnih resursa i tla bez značajnih posljedica i restrikcija približava se kraju. U tom kontekstu, i po pitanju utjecaja na okoliš, ali i prilagodljivosti na promjene, ekološka poljoprivreda nameće se kao budućnost.

Za vjerovati, zbog dobrobiti svih nas i generacija koje dolaze, je kako će poljoprivreda kakvu njeguje Zrno postati konvencionalna. Da ono što je danas alternativno opet postane, kako je oduvijek trebalo i biti – primarno.

„Zdrav pojedinac preduvjet je zdravog društva, a svojim djelovanjem doprinosimo manifestaciji tog logičkog slijeda. Ne mogu se oteti osjećaju da će buduće generacije s osuđujućim okom gledati na trenutačne i povijesne prakse konvencionalne poljoprivrede, pa me upravo uvjerenje da ono što radimo iz perspektive budućnosti motivira da dajem sve od sebe svaki dan“, zaključuje David.

HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. – Europa ulaže u ruralna područja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije