Naslovnica Lifestyle počinje škola

Kako zavoljeti knjige, čitanje i lektiru

Mnogi školarci imaju problema s čitanjem lektire. Nerijetko su im knjige dosadne, nezanimljive i teško razumljive.
13. rujna 2013. u 14:06 0 komentara 2606 prikaza
Učionica
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Mnogi školarci imaju problema s čitanjem lektire. Nerijetko su im knjige dosadne, nezanimljive i teško razumljive. Učitelji se, opet, žale da današnja djeca ne vole čitati i da ih je na čitanje teško natjerati. Svjedočimo kako vizualni mediji svakodnevno istiskuju pisanu riječ i knjige. No jeste li znali da čitanje potiče kognitivni razvoj djeteta?

Čitanje potiče razvoj mozga

Studije pokazuju da su djeca kojima su roditelji svakoga dana čitali slikovnice i pričali priče od najranijeg djetinjstva značajno uspješnija u učenju čitanja, pisanja i razumijevanja, a to su sve vještine koje im trebaju i u školi. Roditelji mogu puno učiniti da dijete zavoli čitanje i knjige još od malih nogu. Čitajući svojim najmlađima, potičemo napredovanje, rast i razvoj njihova mozga. Čitanje naglas djeci najvažnija je aktivnost za razvoj pismenosti i uspješnosti u čitanju u kasnijim godinama, ali i mnogih drugih povezanih sposobnosti. Djeca kojoj se redovito čita navikavaju se na knjige, uče interpretirati slike, prate priču i daju značenje pisanoj riječi. I ono najvažnije – čitanje je zabavno. Čitanje djetetu otvara nove svjetove, uzbuđenja i avanture, što stimulira dječje mišljenje i maštu, uvodeći ga u magični svijet knjiga.

A što čitaju zagrebački školarci?

Voditeljica zagrebačke Knjižnice Tina Ujevića na Trešnjevci, Tea Grašić Kvesić, otkrila nam je da školarci, uz obaveznu lektiru, ipak čitaju i neke druge knjige.

– Najviše vole avanturističke knjige, priče pune raznih dogodovština, uzbudljive i napete do kraja. Djevojčice vole priče koje su prožete romantičnim elementima.Dobro je što dolaze u knjižnicu i savjetuju se s našim informatorima – kaže Tea Grašić Kvesić.

Vole avanturističke priče

Za mjesec knjige, koji se već tradicionalno obilježava 15. listopada do 15. studenoga, u toj knjižnici pripremaju školarcima, ali ne samo njima, niz iznenađenja.

– Jedno je od njih nacionalni kviz za poticanje čitanja koji nosi naziv “Pročitaj tri dnevnika i pobijedi” (više o kvizu na www.kgz.hr) – kaže Tea Grašić Kvesić.

U toj su knjižnici sastavili i top-listu najčitanijih knjiga prema posudbama tijekom ljeta. Djeca najradije čitaju uzbudljive dogodovštine svojih junaka i bajkovite priče, a među autorima najčitanijih djela sve je više i domaćih autora. Osobito su popularni serijali poput “Gregov dnevnik” i “Grozni Grga”..

>>Opremanje školaraca: Velik raspon cijena, tenisice od 70 do 1070 kn

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.